Perintäkulut voivat paisuttaa pikkulaskuista satojen eurojen velat – "Ei niistä selviä"

Useat kunnat ja terveyspalvelut ovat ulkoistaneet laskujen perintänsä. Muutaman euron maksamattomat laskut voivat kallistua perintäkulujen jälkeen moninkertaisiksi. Talousneuvojatkin ihmettelevät järjestelmän mielekkyyttä, sillä maksut saattavat päätyä perimiskuluineen toimeentulotuen kautta maksettaviksi perinnän ulkoistaneelle, siis kunnalle itselleen.

Kotimaa
Diakoni Katja Lahti ja talousneuvoja Kauko Niinimaa.
Katja Lahti ja Kauko Niinimaa antavat asiakkailleen talousneuvontaa Hämeenlinnassa.Kati Turtola / Yle

Diakoni Katja Lahden työhuoneen ikkunalaudalla on paksu pino paperinenäliinoja.

– Itkuliinoja, sanovat Lahti ja talousneuvoja Kauko Niinimaa.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatoimiston talousneuvontaan saapuvilla ihmisillä on monesti itku herkässä.

Sairastuminen on sellainen asia, mikä yleensä vie taloutta hyvinkin äkkiä alaspäin

Katja Lahti

Useat diakoniatoimiston talousneuvojien asiakkaat kaivavat laukustaan pinon maksulappuja, joita pitäisi yhdessä setviä. Maksamattomien laskujen perintäkulut aiheuttavat monesti erityistä huolta.

Useat kunnat, seutukuntien terveyspalveluita tuottavat terveyskeskukset, sairaalat sekä palveluita tuottavat firmat ovat siirtäneet maksamattomien laskujen perinnän siihen erikoistuneelle yritykselle.

Perintätoimisto lisää maksamattomaan laskuun omat kulunsa, jolloin loppusumma kasvaa alkuperäiseen laskuun nähden huomattavan suureksi.

Jos laskua ei ole eräpäivään mennessä ehditty hoitaa, lähettää perintötoimisto automaattisesti oman laskunsa.

– Kuukausittain kertyy lisää kuluja hyvinkin pienistä laskuista. Samalla ihmisellä saattaa olla niitä nippu. Hän on voinut hoitaa kaikki maksut, mutta perintäkuluja on kertynyt jo 8 000 euroa, kertoo talousneuvoja Kauko Niinimaa esimerkkitapauksesta ja viittaa vieressään olevaan laskunippuun.

Sairaalavuoteelta ei aina pääse maksamaan ambulanssilaskua

Diakoni Katja Lahti mainitsee erityisesti sairauskulut, joiden laskut saattavat jäädä maksamatta. Potilas ei sairaalassa ollessaan jostain syystä ennätä tai pääse niitä maksamaan.

Talousneuvontaa antavan diakonin ikkunalla on paksu pino paperinenäliinoja.
Talousneuvontaa antavan diakonin ikkunalla on paksu pino paperinenäliinoja.Kati Turtola / Yle

– Sairastuminen on sellainen asia, mikä yleensä vie taloutta hyvinkin äkkiä alaspäin. Jos toinen tai molemmat vanhemmista sairastavat tai lapsilla on tutkimuksia ja poliklinikkakäynejä, niin se voi olla ihan älytön summa. Ei niistä selviä, huokaa Katja Lahti.

Riihimäen seudun talous- ja velkaneuvonnassa tunnistetaan sama ongelma.

Talous- ja velkaneuvontasihteeri Sanna Kujansuu kertoo erityisesti terveyskeskusmaksujen aiheuttavan heidän asiakkailleen kiperiä tilanteita.

Jos riihimäkeläisen terveysaseman asiakkaan maksu myöhästyy päivänkin, siirtyy lasku automaattisesti perintätoimistolle.

Velallinen saa perintätoimistolta laskun, vaikka varsinaista velkaa terveysasemalle ei enää olisi olemassakaan.

Pienituloisuus on yhteinen tekijä

Syitä laskun maksun myöhästymiselle voi olla monia.

Niinimaa ja Lahti kertovat asiakkaistaan, jotka joutuvat odottamaan toimeentulotukipäätöksiä. Pitkäksi venähtäneen odotuksen aikana laskut pääsevät erääntymään.

Ei voi sanoa, että he olisivat laiminlyöneet tai juoneet rahansa

Katja Lahti

– Meidän asiakkaista suurin osa on pienituloisia, myös siis työssäkäyviä pienituloisia. He ovat ihan tavallisia ihmisiä. Ei voi sanoa, että he olisivat laiminlyöneet tai juoneet rahansa, Lahti painottaa.

Kun asiakkaalla on vähän rahaa käytettävissään, on hänen pakko valita mitkä laskut hoidetaan ensimmäisenä. Perintätoimiston kulut saattavat tuntua siinä vaiheessa toisarvoisilta maksuilta.

– Jos rahaa otetaan pois sieltä, missä sitä ei nytkään ole, niin kyllä se huolestuttaa. Vanhukset miettivät jo, mistä rahat lääkkeisiin, murehtii Lahti hallituksen säästöpäätösten seurauksia.

Perintämaksut saattavat mennä kaupungin kassasta

Talousneuvoja Kauno Niinimaa tietää, että useassa suomalaisessa kunnassa maksamattomien laskujen perintä on siirretty perintätoimistolle.

Talousneuvonnan ammattilaiset myös ihmettelevät järjestelmän mielekkyyttä, sillä maksut saattavat lopulta päätyä perimiskuluineen toimeentulotuen kautta maksettaviksi itse perinnän ulkoistaneelle, siis kaupungille.

Hämeenlinnan kaupungin talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksan mukaan Hämeenlinnan kaupunki käyttää perintätoimistoa toistaiseksi.

Oksa pitää epätodennäköisenä, että kaupunki palaisi kaupungin omaan perintäpalveluun.