1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei saa ampua, koska ei ole melumittauksia – ei voi tehdä melumittauksia, koska ei saa ampua

Laukaalaisella ampumaradalla on ajauduttu erikoiseen pattitilanteeseen. Haulikkoradalla ei saa ampua, koska melumittaukset puuttuvat. Melumittauksia taas ei voi tehdä, koska radalla ei saa ampua.

Kotimaan uutiset
Laukaan ampumaradan rakenteilla oleva meluvalli.
Titta Puurunen / Yle

Laukaan rajamäen ampumaradalle rakennetaan parhaillaan parikymmentä metriä korkeaa meluvallia. Rata on saanut ympäristöluvan kesäkuussa, ja lupa edellyttää meluvallia.

Valli on nyt 400 metriä pitkä ja 20 metriä korkea. Laukaan kunnan näkemys on, että melumallinnuksen mukaan valliin pitäisi lisätä vielä viisi metriä, Keski-Suomen Ampujat taas näkee samaisen melumallinnuksen kertovan, että nykyinen korkeus on riittävä.

Keski-Suomen Ampujat on kaavaillut Laukaan Rajamäen ampumaradalle meluammuntoja, joiden tarkoituksena on mitata kuuluva melu vallin nykyisessä korkeudessa. Radalta on aiempia melumittauksia, mutta ne eivät vastaa nykyisiä olosuhteita.

Laukaan kunnan mukaan meluammuntoja ei kuitenkaan voi tehdä, sillä haulikkoradan käyttö on kielletty korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä. Kunnan Keski-Suomen Ampujille lähettämässä kirjeessä todetaan, että melumittaukset voidaan tehdä vasta kun valli on luvassa määritellyssä korkeudessa.

Kiista vallin korkeudesta on parasta aikaa Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Hallinto-oikeuden käsissä onkin ainoa ulospääsy pattitilanteesta, jossa radalla ei saa ampua, koska melumittaukset puuttuvat, eikä melumittauksia voi tehdä, koska radalla ei saa ampua. Laukaan kunnan mukaan vain Vaasan hallinto-oikeudella on oikeus järjestää melumittausammunnat.

Kunta toteaa, että jos Keski-Suomen Ampujat järjestää melumittausammunnat, kunta pyytää poliisilta virka-apua luvattoman ammunnan estämiseksi.

Lue seuraavaksi