1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pakkolaeille haetaan vaihtoehtoja – Teknologiateollisuus toiveikas "viran puolesta"

Työmarkkinajärjestöt etsivät hallituksen kaavailemille pakkolaeille kuumeisesti viime hetken vaihtoehtoja. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen arvioi ratkaisun syntymisen olevan todella kovan väännön takana.

politiikka
Eeva-Liisa Inkeroinen.
Eeva-Liisa Inkeroinen.Jari Härkönen / Teknologiateollisuus ry

Työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen pohti työmarkkinajärjestöjen välistä neuvottelutilannetta Teknologiateollisuus ry:n suhdannetilaisuudessa. Hänen mukaansa työmarkkinatilanne on nyt hyvin akuutissa vaiheessa.

Hallituksen kaavailemien pakkolakien valmistelutyö etenee vääjämättä, joten työmarkkinajärjestöt alkavat olla pian pakkoraossa omien vaihtoehtojensa kanssa.

Järjestöt hakevat parasta aikaa kompromissia, mutta neuvottelujen yksityiskohdista ei hiiskuta. Inkeroisen mukaan "lähiaikoina" nähdään, onnistuvatko neuvottelijat ponnisteluissa.

– Viran puolesta pitäisi tietysti olla optimisti, mutta täytyy muistaa, että ratkaisua on etsitty jo keväästä lähtien. Eli kyllähän edessä on vielä tosi iso ponnistus. Toivon mukaan valmiudet päätöksiin löytyvät lähiaikoina.

Inkeroisen mielestä työmarkkinajärjestöjen kaavailemat keinot kilpailukyvyn kuromiseen ovat joka tapauksessa fiksumpia kuin hallituksen esittämät ratkaisut. Hän muistuttaa, että nimenomaan yrityskohtaisilla työehdoilla luodaan kilpailuetua. Niiden avulla tuottavuus ja kannattavuus paranevat sekä joustavuus lisääntyy.

– Jäykällä ja rajoittavalla sääntelyllä ei nykytaloudessa pärjää. Yritysten pitää voida toimia asiakkaan ehdoilla.

Teknologiateolllisuuden mielestä työmarkkinoiden iso uudistustrendi on juuri yrityskohtaisuuden lisääminen. Parhaiten yrityksissä päätettäviin asioihin kuuluvat palkkaus, työajat ja poissaolojen hallinta.

Lue seuraavaksi