Maisema-arkkitehti esittelee kolme hienointa paikkaa Turussa

Maisema-arkkitehti Ritva Nummioran mielestä Turun suunnattoman suuri etu on, että täällä on erilaisia ympäristöjä aivan lähellä ja ihminen voi siirtyä helposti tunnelmasta toiseen. Yle Turku pyysi maisema-arkkitehtia esittelemään Turun kolme hienointa paikkaa.

Kotimaa
Ritva Nummiora
Ritva Nummiora.Henrietta Lehtinen/ Yle

Viikko sitten eläkkeelle jäänyt maisema-arkkitehti Ritva Nummiora on kiitollinen siitä, että on saanut tehdä syntymäkaupunkiaan paremmaksi, vaikkei se Turussa aina niin helppoa ole ollut. Nummiora on ollut maisema-arkkitehtina Turussa lähes kolmekymmentä vuotta.

– Maisema-arkkitehdille Turku on ollut haasteita täynnä, koska täällä on uutta ja vanhaa. Juuri se vanhan vaaliminen on ajoittain ollut haasteellista, Nummiora sanoo.

Nummioran kolme valintaa

Yle Turku pyysi maisema-arkkitehtia esittelemään Turun kolme hienointa paikkaa.

Harmonia eli "Valaan pyrstö"
Harmonia eli "Valaan pyrstö"Henrietta Lehtinen/ Yle

– Olemme halunneet tuoda ympäristötaiteen avulla esille Turun historiaa ja antaa paikoille merkitystä. Esimerkiksi Achim Kühnin Harmonia-veistos on perustettu Aurajokeen vanhalle nosturin jalalle.

– Aluehan oli ennen telakka-aluetta ja tämä alusta oli jäänyt jäljelle, kun tätä alettiin uudistaa vierasvenesatamaksi. Aluksi oli kova mietintä, mitä tälle jalustalle tehdään. Ristiriitaisiakin käsityksiä oli. Oli tuuria, että saimme päätökset tehtyä ympäristötaideteoksesta ennen kuin jalusta purettiin pois.

Turun urheilupuisto kukkula.
Turun urheilupuiston kukkula on Nummioran mukaan yksi maastollisista hienouksista. Henrietta Lehtinen/ Yle

– Turun valtava voima on mäkipuistot. Turku on rakennettu seitsemälle kukkulalle, kuten Rooma. Kukkulat ovat Turun maastollisia hienouksia. Puistoissa kaupungin häly tuntuu kaukaiselta.

– Tällaiselle ihmisen kokoiselle kaupungille on aivan suunnattoman suuri etu, että täällä on erilaisia ympäristöjä aivan lähellä. Ihminen voi siirtyä helposti tunnelmasta toiseen.

Gustav Albert Petreliuksen lahjoittama Leijona-suihkulähde Turun vanhan pääkirjaston edustalla.
Jouni Koutonen / Yle

– Suomen hienoin paikka on Vähätori. Kun Vähätorilla istuskelee suorastaan keski- tai eteläeurooppalaisissa ulkokahviloissa, näkymä on aivan sykähdyttävä. Se on kuin täydellinen postikortti.