1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asianajaja: Testamentti ja edunvalvontakirja pitäisi löytyä jokaisen kirjahyllystä

Vuosikymmeniä asianajajana toiminut Harri Kontturi tietää, miten huonosti me kansalaiset yleisesti ottaen varaudumme odottamattomiin arkisiin tilanteisiin. Tai kuolemaan, joka voi tulla yllättäen, mutta on kuitenkin ennen pitkää sitkeimmänkin sissin edessä. Kokeneen asianajajan ja varatuomarin neuvo on simppeli: testamentilla ja edunvalvontavaltakirjalla pötkii jo pitkälle.

Kotimaan uutiset
Asianajaja Harri Kontturi.
Jouki Väinämö / Yle

Vanha kansanviisaus sanoo, että elämä on täynnä pieniä pettymyksiä. Lisäksi elämään kuuluu suuria - ikäviä tai mukavia - yllätyksiä. Joensuussa vuosikymmeniä asianajajana toiminut Harri Kontturi neuvoo vankalla kokemuksella varautumaan ajoissa tulevaan.

– Testamentti ja edunvalvontavaltakirja ovat sellaiset asiakirjat, jotka periaatteessa pitäisi löytyä jokaisen kirjahyllystä tai piironginlaatikosta. Sitä voi täydentää hoitotestamentilla, jos haluaa määrä omasta hoidostaan sairaalassa tai vastaavassa laitoksessa.

Varatuomari Harri Kontturi kertoo, että nykyisin tällaiset paperit tehdään entistä useammin jo avioliiton alkuvuosina samassa yhteydessä kun tehdään esimerkiksi avioehtosopimus.

– Mutta kyllä minä voisin arvioida, että pienimmällä osalla perheistä nämä asiat on tehty kuntoon. Niitä ryhdytään tekemään yleensä siinä vaiheessa, kun ollaan joko viimeisessä tilanteessa tai jo liian myöhässä, Kontturi tietää.

Asianajajan mukaan perintöön ja edunvalvontaan liittyvät kysymykset herättävät usein niin suuria tunteita lapsissa, että syntyy helposti riitaa.

– Varsinkin monilapsisissa perheissä yksimielisyys voi olla työn ja tuskan takana. Jos sitä edes löytyy, Kontturi sanoo.

Testamentti 

Asianajaja Harri Kontturin mielestä kaikilla aviopareilla ja etenkin kaikilla avopareilla pitäisi olla testamentti laadittuna.

– Testamentin tärkein asia parisuhteessa on taata jälkeenjäävälle eli leskelle rauhallinen yöuni.

Testamentin tärkein asia parisuhteessa on taata jälkeenjäävälle eli leskelle rauhallinen yöuni.

Harri Kontturi

Lesken suojan määrääminen testamentissa lain minisuojan lisäksi on Kontturin mielestä äärettömän tärkeätä.

– Leskellä saattaa tulla tilanne, että hän joutuu terveydellisestä tai muista syistä luopumaan omakotitaloasumisesta, joten testamentissa on selkeätä määrätä leskelle asunnon vaihto-oikeus.

Testamentissa halutaan entistä useammin myös sulkea pois joitakin ihmisiä perinnönjaosta. Tähän porukkaan kuuluvat yleensä lasten puolisot. Perittävän omaisuuden halutaan pysyvän suvussa.

– Jos lapsilla ei ole avioehtosopimusta ja tulee avioero, niin peritty omaisuus on siinä osituspöydässä mukana. Hyvin herkästi siitä peritystä omaisuudesta puolet vie eroava puoliso vieraaseen sukuun, Kontturi sanoo.

Hoitotestamentti

Myös hoitotestamentti on tuiki tarpeellinen paperi.

– Hoitotahtotestamentilla henkilö määrää sairaanhoidosta ja terveydenhoidosta, mitä hänen kohdallaan toteutetaan, jos tilanne sitä vaatii, Kontturi kertoo.

Harri Kontturin mukaan hoitotestamentti laaditaan sellaisen tilanteen varalle, jossa nykyisten lääketieteellisten tietojen mukaan ei ole esimerkiksi paranemisen mahdollisuutta tai henkilö on niin sanotusti kytketty koneeseen.

Jos on hoitotestamentti, se helpottaa ratkaisujen tekemistä.

Harri Kontturi

– Tällaisissa tilanteissa sukulaisten tai omien lasten tilanne on äärimmäisen tukala, jos he joutuvat itse päättämään esimerkiksi koneen töpselistä ottamisesta. Jos on hoitotestamentti, se helpottaa ratkaisujen tekemistä.

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja on kolmas asiakirja, joka pitäisi löytyä sinun, minun ja Hentun Liisan piironginlaatikosta. Se olisi laadittava niin sanotusti pahan päivän varalle.

Edunvalvontavaltakirja kaivetaan piironginlaatikosta tai pankkoholvista esille sellaisessa sanoisinko ei-toivotussa tilanteessa.

Harri Kontturi

– Edunvalvontavaltakirja kaivetaan piironginlaatikosta tai pankkoholvista esille sellaisessa sanoisinko ei-toivotussa tilanteessa, kun joku henkilö on menettänyt sairauden, tapaturman tai muun syyn vuoksi oikeustoimikelpoisuutensa joko hetkellisesti tai pysyvästi, asianajaja Kontturi kertoo.

Asiapaperi, jossa tuleva edunvalvoja eli luottohenkilö on valittu etukäteen, selkeyttää toimenpiteitä valvottavan osalta. Päätöksen edunvalvojasta tekee lääkärinlausunnon perusteella maistraatti.

Talokaupat jäivät tekemättä

Jos edunvalvontavaltakirjaa ei ole laadittu, edessä voi olla pahimmillaan ikävä soppa. Esimerkkitapauksessa puolisot olivat päättäneet panna omakotitalonsa myyntiin.

He olivat löytäneet itselleen sopivan kerrostaloasunnon ja omakotitalolleen ostajan. Mutta iltana ennen kauppakirjan allekirjoitusta toinen puolisoista sai aivoinfarktin, joten hänestä ei ollut nimen kirjoittajaksi.

Kiihkeä ostaja ei jäänyt odottelemaan.

Harri Kontturi

– Kiihkeä ostaja ei jäänyt odottelemaan. Hän lähti pois. Kauppahinnat oli tarkoitus viedä kerrostaloasuntoon. Mutta kun rahoja ei ollut, puoliso joutui ottamaan kotona ollessaan lainan ja maksamaan kerrostaloasunnon pois, Kontturi kertoo.

Kun puoliso pääsi puolen vuoden kuluttua sairaalasta pois, he saivat omakotitalostaan 35 000 euroa pienemmän kauppahinnan kuin ennen sairastumista oli sovittu. Siis jos puolisoilla olisi ollut edunvalvontavaltakirja valmiiksi laadittuna, asuntokaupat olisivat sujuneet suunniteltuun tahtiin ja hintaan.

Harri Kontturi käy kirjassaan_ Saisiko olla yksi testamentti ? (Tammi) _läpi muun muassa perintöryijyt, testamentin muotomääräykset, ruumisautokuitista syntyneet riidat, vainajan kultahampaat, avioeron tekstiviestillä, tuhon oman kesämökin ja pesänjaon kiemurat.

Lue seuraavaksi