1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talous

Mitä raha on, miten sitä kannattaa käyttää ja miten säästetään – lapsille opetetaan raha-asioita entistä aiemmin

Raha on nykyisin lähes abstrakti käsite, kun maksaminen tapahtuu muovikorteilla ja netissä. Aiemmin lapsille oli helppo opettaa rahan merkitystä kolikoiden ja setelien avulla. Jatkossa koulussa perehdytään rahan arvoon ja sen saatavuuteen entistä aikaisemmassa vaiheessa.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Perusopetuksen uuden opetussuunnitelman päällimmäinen puheenaihe on usein ollut koodaamisen opettamisen peruskouluissa, mutta uusi opetusohjelma tuo muutoksia myös talous- ja kuluttajakasvatuksen opetukseen.

Yhä pienemmät lapset tarvitsevat taloustaitoja aiempaa enemmän.

Kristina Kaihari

Kuluttajakasvatus alkaa jo esiopetuksessa, jossa lasten kanssa harjoitellaan esimerkiksi mainonnan merkitystä. Talouskasvatus alkaa jatkossa yhteiskuntaopin yhteydessä jo neljännellä luokalla.

Opetusneuvos Kristina Kaihari opetushallituksesta muistuttaa, että jo pikkulapset ovat mainonnan ja markkinoinnin kohteena.

– Yhä pienemmät lapset tarvitsevat taloustaitoja aiempaa enemmän ja sen takia tälle on tarvetta, Kaihari kertoo.

Vastuullisuus ja kestävä kulutus tärkeitä

Kuluttajakasvatuksessa painotetaan oman rahankäytön ohella myös vastuullista ja kestävää kulutusta. Samankaltaiset teemat ovat esillä myös talouskasvatuksessa.

Raha on sellainen hyödyke, jota ei ole mielin määrin.

Kristina Kaihari

– Lähtökohtana on oman rahankäytön ja talouden hallinta sekä järkevä kuluttaminen.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että asenteet rahankäyttöön sekä kuluttamiseen tulevat kotoa. Koulu, joka tavoittaa koko ikäluokan, tukee osaltana lasten talousosaamista, opetusneuvos Kristina Kaihari sanoo.

Vaikka maailma muuttuu ympärillä ja esimerkiksi kolikoita ja seteleitä käsitellään yhä harvemmin, tiettyjä periaatteita opetetaan talouskasvatuksessa sukupolvelta toiselle.

– Raha on sellainen hyödyke, jota ei ole mielin määrin. Järkevä rahankäyttö, kuluttaminen ja säästäminen ovat tärkeitä asioita. Ennen rahan arvon oppiminen oli helppoa, kun oli kolikot ja setelit. Nyt on tärkeää opetella käsitys rahan arvosta ja sen saatavuudesta, Kaihari toteaa.

Yrittäjyys- ja työelämätaidot nousevat esiin

Säästämisen ohella talouskasvatuksessa puhutaan myös riskipitoisemmista säästämiskeinoista. Sijoittaminen kuuluu luontevana osana talouskasvatukseen, Kristina Kaihari sanoo.

Monet opettajat ja oppilaat ovat pitäneet jo pitkään esimerkiksi kuvitteellista sijoitussalkkua ja seuraavat yritysten kursseja.

Kristina Kaihari

– Sijoittaminen on yksi säästämisen muoto. On tärkeää puhua myös siitä ja tutustua erilaisiin sijoitusmahdollisuuksiin. Monet opettajat ja oppilaat ovat pitäneet jo pitkään esimerkiksi kuvitteellista sijoitussalkkua ja seuraavat yritysten kursseja.

Talouskasvatuksen yhteydessä koulussa painotetaan myös yrittäjyys- ja työelämätaitojen opettamista kouluissa, Kaihari kertoo.

– Koulun ja työ- sekä yrityselämän yhteistyötä tullaan vahvistamaan ja se on hyvin tärkeä asia.