1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ministeri vahvistaa: Turvapaikanhakijoissa Isis-taistelijoita

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan suurin syy suojelupoliisin tekemää uhka-arvion nostoon on kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden väliset konfliktit. Äärijärjestöt, kuten Suomen vastarintaliike, ovat poliisin korostuneessa tarkkailussa.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri Orpo eduskunnassa Helsingissä tiistaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen turvapaikanhakijoissa on Isisin joukoissa taistelleita henkilöitä, toteaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.). He ovat parhaillaan Suomessa.

– Näin on. Turvallisuusviranomaisilla on tiedossa, että turvapaikanhakijoiden joukossa on joitakin sellaisia, jotka ovat osallistuneet terrorismijärjestöjen toimintaan, Orpo vahvistaa.

Orpon mukaan Isisin joukkojen kanssa tekemisissä olleiksi epäiltyjä on muutamia. Tarkkaa tietoa määrästä ei ole. Suojelupoliisi kertoi tiistaina seuraavansa niin sanottuina kohdehenkilönä kolmea sataa Suomessa olevaa ihmistä, joilla saattaa olla kytköksiä tai tietoa taistelijaryhmistä.

– Ei voi sanoa, että meillä on 300 terroristia Suomessa. Suomesta on lähtenyt noin 70 vierastaistelijaa muun muassa Isisin riveihin, ja heistä parikymmentä on palannut Suomeen. Sen lisäksi on joitakin tapauksia turvapaikanhakijoiden joukossa, joilta on löytynyt viitteitä tai kytköksiä siitä, että ovat he osallistuneet terroristiseen toimintaan, Orpo sanoo.

Tieto mahdollisista Isis-kytköksistä tarkentuu tai poissuljetaan sitä mukaa, kun turvapaikkaprosessit etenevät. Jos epäily vahvistuu, hakijat palautetaan.

– Jokainen käsitellään yksillöllisesti. Kun aikanaan turvapaikkahakemuksia käsitellään, tilanne tulee tutkituksi. Jos pystytään näyttämään, että on osallistunut terroristiseen toimintaan, turvapaikkaa ei irtoa, Orpo kertoo.

Kantasuomalaiset pahin turvauhka

Konkreettisimpana turvallisuusuhkana Orpo pitää kantasuomalaisten maahanmuuton vastustajien hyökkäyksiä ja väkivaltaisuuksia turvapaikanhakijoiden kanssa. Turvapaikanhakijoihin kohdistuneiden iskujen ehkäisemiseksi poliisin toimintaa on tehostettu vastaanottopaikkakunnilla.

– Suomalaiset äärijärjestöt ovat aktivoituneet vastustamaan maahamuuttoa, mikä on näkyvin ja konkreettisin turvallisuusuhka.

Suojelupoliisi nimesi kansallisessa uhka-arviossaan yhden ryhmän yhteyksistä väkivaltaisuuksiin: Suomen vastarintaliikkeen.

– He ovat selkeästi aktivoituneet maahanmuuton vastustamisessa, ja ovat poliisin tarkkailussa, jotta pystytään ehkäisemään mahdolliset häiriöt, Orpo kertoi.

Lue seuraavaksi