Arkkipiispa: Suomessa ei ole pakolaiskriisiä

Arkkipiispa Kari Mäkinen ei hyväksy, että turvaa hakevista tehdään kriisin aiheuttajia. Kriisi on siellä, mistä ihmiset joutuvat lähtemään.

Kari Mäkinen Kuva: Lehtikuva

Turvapaikanhakijat ja pakolaiskriisi nousivat arkkipiispa Kari Mäkisen puheeseen kirkolliskokouksen avajaisissa Turussa. Mäkisen mielestä on harhaanjohtavaa, että nykytilannetta kuvaillaan Euroopan tai Suomen pakolaiskriisiksi.

– Kriisi on siellä, mistä ihmiset ovat joutuneet lähtemään. Takana on pelkoa, toivottomuutta ja kertomuksia, jotka ovat surullisia ja uskomattomia. Siihen nähden täällä ei ole kriisiä.

– On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja näin tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia, arkkipiispa sanoi.

"Ei rajoja kiinni"

Arkkipiispa Mäkinen totesi, ettei Euroopan ja Suomen pidä sulkea rajojaan turvaa hakevilta. Hän sanoo, että se vain kasvattaisi laittomien ja epäinhimillisten väylien syntymistä.

On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja näin tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia.

Kari Mäkinen

– Tärkeämpää on nyt luoda turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan. Tätä eurooppalaiset kirkot ovat toistuvasti tuoneet esiin, Mäkinen totesi.

Arkkipiispan mukaan turvaa hakevien kasvavasta määrästä on tulossa Euroopassa ja Suomessa normaalitila, joka ymmärrettävästi herättää epävarmuutta ja pelkoja. Hän peräsi toivoa epävarmuuden keskelle.

– Toivo rakentuu siitä, että löytyy paikka ihmisten keskellä. On kyse perhesuhteista, ihmissuhteista, työstä, kielen ja kulttuurin oppimisesta, asunnosta, kaikesta mitä ihminen elääkseen tarvitsee.

Nykyaggressiot verrattavissa Paavalin asenteisiin

Arkkipiispa Mäkinen sanoo, että myös seurakunnilla on tärkeä rooli yhteyksien rakentajana tilanteessa, jossa on vaarana asettaa ihmiset toisiaan vastaan.

Arkkipiispa vertasi pakolaiskriisin kirvoittamia aggressioita Paavalin asenteisiin, joita miehellä oli ennen kuin hän kohtasi Kristuksen.

– Paavali puolusti aggressiivisesti juutalaista etnistä ja uskonnollista puhtautta. Kristityt olivat saaneet kokea nahoissaan, mitä se tarkoitti. Se oli saman suuntaista, mutta vielä paljon kovempaa kuin suomalaisten leijonapaitojen häiriköinti ja uuskansallismielinen vaatimus sulkea rajoja.