1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

AFP: Siinain turmakoneen mustien laatikoiden tutkiminen alkoi

Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkiminen voi viedä jopa kuukausia, jos mustat laatikot ovat vahingoittuneet. Egyptin presidentti varoitti tekemästä liian aikaisia johtopäätöksiä lauantain onnettomuuden syistä.

Ulkomaat
Venäläiset tutkijat tarkastavat lentoturmassa tuhoutuneen koneen osia Siinain niemimaalla.
Venäläiset tutkijat tarkastivat lentoturmassa tuhoutuneen koneen osia Siinain niemimaalla sunnuntaina.Khaled Elfiqi / EPA

Egyptissä Siinain niemimaalla maahan syöksyneen venäläiskoneen mustien laatikoiden tutkiminen on aloitettu, Egyptin ilmailuministeriön virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle tiistaina.

AFP:n tutkintaa lähellä olevat lähteet sanoivat aiemmin, että tutkimukset voivat kestää useita viikkoja tai kuukausia, jos mustat laatikot ovat vahingoittuneet.

Maahansyöksypaikalla ruumiita etsitään edelleen, nyt jo 40 kilometrin säteeltä koneen jäänteistä. Venäjän hätätilaministeriön mukaan 140 ruumista on jo kuljetettu Pietariin ja yhdeksän ruumista on tunnistettu.

Lauantaiaamuna tapahtuneessa onnettomuudessa kuolivat kaikki 224 koneessa ollutta. Kogalymavia-lentoyhtiön koneessa matkusti enimmäkseen venäläisturisteja.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa tiistaina, että on liian aikaista sanoa, mikä aiheutti koneen putoamisen.

Isisin Pohjois-Siinailla toimiva osasto on väittänyt pudottaneensa koneen. Al-Sisi sanoi, että kyse on propagandasta, jonka tavoitteena on horjuttaa Egyptin vakautta. Myös Yhdysvallat ja Venäjä ovat vähätelleet Isisin väitteitä.

Kogalymavia-yhtiö ilmoitti maanantaina, että tekninen vika tai inhimillinen virhe eivät voineet olla koneen putoamisen syynä. Venäjän ilmailuviraston päällikkö totesi tähän, että Kogalymavian kommentit olivat "ennenaikaisia eivätkä perustu faktoihin".

Lähteet: AFP, Reuters, Tass