Imaami Anas Hajjar: Kaikki turvapaikanhakijat eivät ole turvallisuusuhkia

Suojelupoliisin mukaan terrorismiuhka on kasvanut turvapaikkatilanteen myötä. Suomen islamilainen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar muistuttaa kuitenkin, että kysymys on yksittäisistä tapauksista. Hajjar toivoo, ettei kaikkia maahanmuuttajia leimattaisi turvallisuusuhkaksi.

Kotimaa
Anas Hajjar
Anas HajjarAnne Hämäläinen / Yle

Suomen islamilainen yhdyskunnan imaami Anas Hajjarin mukaan Suomen ei missään nimessä pidä ummistaa silmiään mahdollisilta uhkilta. Hänen mukaan maahan tulevien turvapaikanhakijoiden yhteydet ääriliikkeisiin on otettava vakavasti ja niihin täytyy ehdottomasti puuttua.

Hajjar haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei asiaa saa yleistää.

– Pitää selvittää, keitä nämä ihmiset ovat ja puuttua heidän tilanteeseen. Kaikkia turvapaikanhakijoita, maahanmuuttajia tai muslimeja ei kuitenkaan voida leimata turvallisuusuhkaksi, koska sitä he eivät ole. Pitää olla tarkkana, että ei mene mukaan syyttömien syyllistämiseen.

Hajjar on huolissaan Suomen kiristyneestä ilmapiiristä turvapaikanhakijoiden ympärillä ja toivoo, ettei suojelupoliisin tiistaista arviota terrorismin uhkan kasvusta ymmärretä väärin.

– Ihmiset saattavat lukea vain otsikot, jolloin asiasta jää väärä kuva. Kysymys on todellakin yksittäisistä henkilöistä, joiden auttamiseksi löytyy kyllä keinoja, Hajjar toteaa.

Hänen mukaan keskustelu on avainasemassa niiden ihmisten kohdalla, joilla on yhteyksiä väkivaltaisiin ryhmiin.

– Jos kysymyksessä on henkilö, joka ei ole vielä syyllistynyt väkivaltaisuuksiin, voidaan keskustelemalla mahdollisesti korjata hänen mielipiteitään. Selvitetään yhdessä, mikä on oikein ja mikä ei. Poliisilla on olemassa myös oma ohjelmansa radikalisoituneiden ihmisten varalle.