Sähkökitaroista tunnettu yritys laajentaa puhallinsoittimiin

Joensuulainen Flaxwood on lähdössä mukaan puhallinsoitinbisnekseen. Sähkökitaroistaan tunnettu yhtiö on saanut testattua ensimmäiset Heinävaarassa puukomposiitista tehdyt klarinetin osat. Testien mukaan osat kestävät vertailua maailman arvostetuimman klarinettimateriaalin kanssa.

Kotimaa
All-Plastin toimitusjohtaja Timo Vuorisalo ja Flaxwoodin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Karppinen pitelevät klarinettia.
Esa Huuhko / Yle

Joensuun Heinävaarassa toimiva Flaxwood tunnetaan sähkökitaroistaan. Kitaratuotannon lisäksi niin sanotussa Muovilaaksossa on vuosia valmistettu puukomposiitista erilaisia soitinkomponentteja muun muassa jousisoittimiin.

Nyt vauhtiin on päässyt puhallinsoittimien osien valmistaminen samoissa tiloissa ruiskuvalutöitä tekevän All-Plastin kanssa. Ensimmäiset puukomposiitista valmistetut klarinetin osat ovat jo käyneet itävaltalaisen soitinvalmistajan testissä.

Sointi oli kuulemma kuin parhaista soitinpuista valmistetuissa klarineteissa.

Jukka-Pekka Karppinen

– Tulokset olivat todella mairittelevia. Sointi oli kuulemma kuin parhaista soitinpuista valmistetuissa klarineteissa, Flaxwoodin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Karppinen iloitsee.

Soittajien ja valmistajien piirissä arvostetuimpia klarinetteja ovat uhanalaisesta Afrikan mustapuihin kuuluvasta grenadillasta valmistetut soittimet.

Vaikka Itävallasta annettiin soinnista hyvää palautetta, joensuulaisyhtiö pitää tuotteensa valttina ekologisuutta.

– Meidän materiaali on kestävän kehityksen mukainen. Siinä on sellukuitua sekä polymeeriä ja se on täysin kierrätettävää.

– Nämä uhanalaispuut ovat maailmanlaajuisesti häviämässä. Se on sellainen asia, joka tulee vastaan tässä muutaman vuoden päästä muissakin soittimissa, Karppinen kertoo.

Yhtiön suunta muuttumassa?

Karppisen arvion mukaan maailman klarinettimarkkinat ovat suuri, satojen miljoonien eurojen arvoinen bisnes. Tämä on omalta osaltaan viemässä yhtiön suuntaa yhä enemmän erilaisten komponenttien valmistamiseen.

– Olemme juuri suunnittelemassa seuraavaa viiden vuoden jaksoa. Aika selkeästi näyttää siltä, että erilaiset alihankintakomponentit ja mahdolliset lisensoinnit tulevat olemaan isommassa roolissa. Viiden vuoden päästä liiketoiminnasta kolme neljäsosaa voisi olla näistä ja yksi neljäsosa kitaroista, toimitusjohtaja Karppinen sanoo.