1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulukuusiviljelmillä suopursuruostetta: "Kostean kesän ongelmia"

Kuusen neulaset ruskeaksi värjäävä suopursuruoste on vallannut joulukuusiviljelmiä. Joulukuusten kaato tiloilla alkaa kuukauden kuluttua.

Kotimaan uutiset
Suopursuruostetta kuusessa
Jari Pelkonen / Yle

Joulukuusiviljelmillä valmistaudutaan alkavaan sesonkiin. Kuusten kaato ja paketoiminen myyntiin alkaa tiloilla joulukuun alussa. Euralainen havupuuviljelijä Heikki Puputti odottaa joulusta tavanomaista myyntiä. Kuusen hintahaitarin hän olettaa asettuvan viime vuoden tasolle.

– Toivon mukaan iänikuinen lamantoitotus ei vaikuttaisi kuusikauppaan, Puputti sanoo.

Sienitaudit jylläävät kuusiviljelmillä

Heikki Puputin mukaan kulunut vuosi on ollut suotuisa kuusen kasvulle. Kostea kesä vauhditti kasvua, mutta toi mukanaan myös sienitaudit. Esimerkiksi suopursuruoste on aiheuttanut ikäviä yllätyksiä joulukuusiviljelmillä. Se ei vaikuta puun kasvuun, mutta värjää neulaset ruskeiksi.

– Olen säästynyt, koska viljelmäni ovat hajallaan ympäri Satakuntaa. Jollain alueella sitä on vähän, mutta onneksi olen säästynyt pahoilta tuhoilta, Puputti huokaisee.

Yhteistyötä lisää viljelijöiden kesken

Suomalaisen joulukuusen kysyntää painaa alas varsinkin suurten kauppaketjujen markkinoima tuontikuusi. Suuret kauppaketjut ovat tulleet voimalla mukaan joulukuusibisnekseen. Esimerkiksi Tanskassa joulukuusia viljellään valtavilla tiloilla, eikä yksittäinen suomalainen viljelijä pysty edes tarjoamaan joulukuusiaan suurille marketeille.

– Pitäisi saada yhteistyötä viljelijöiden kanssa lisää, että pystyisimme yhdessä tarjoamaan suomalaista joulukuusta suurille kauppaketjuille, Puputti ehdottaa.

Lue seuraavaksi