1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Useita äärioikeistojärjestöjä liikkeellä maahanmuuttoa vastaan – Supo: Vastaiskujen riski kasvanut

Maahanmuuttoa vastustavien äärioikeistolaisten liikehdintä on lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrän kasvun seurauksena. Suojelupoliisin mukaan ryhmittymät ovat erillisiä, osin pieniä ryhmittymiä.

Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju ja päällikkö Antti Pelttari Supon tiedotustilaisuudessa
Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju (vas.) ja päällikkö Antti Pelttari Supon tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Suojelupoliisi on nostanut viharikosten uhan mahdollisuutta. Supo on päivittänyt kansaliisen turvallisuuden raporttia samalla kun se on arvioinut turvapaikanhakijoiden aiheuttamaa kansallista uhkaa.

Arvion mukaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvu lisää äärioikeiston vastaiskujen mahdollisuutta. Supo nostaa esille erityisesti Suomen vastarintaliike SVL:n, joka on ainakin levittänyt omaa maahanmuuttoa vastustavaa materiaalia vastaanottokeskusten lähistöllä.

– On tullut ilmi vahingontekoja ja vakaviakin rikosyrityksiä vastaanottokeskusten liepeillä, Supon päällikkö Antti Pelttari kertaa viime aikojen tapahtumia muun muassa Kouvolan vastaanottokeskuksessa.

Suojelupoliisin arvion mukaan iskut vastaanottokeskuksiin eivät täytä terrorismin piirteitä. Supo kutsuu niitä viharikoksiksi. 

– Mitään suoranaista järjestäytymistä äärioikeiston piirissä ei ole näkyvissä. Seuraamme nyt syntyykö tästä isompia ryhmittymiä, ylitarkastaja Kari Harju Suposta kertoo tilanteesta.

Supon arvion mukaan useammat järjestöt ovat liikkeellä maahantulon kasvun myötä, osa järjestöistä on hyvin pieniä äärioikeiston tunnuksia käyttäviä henkilöitä. Supo ei halua kertoa SVL:n lisäksi muiden, myös täysin uusien ryhmittymien nimiä julkisuuteen.

– Selvitämme näiden ryhmien koostumusta ja kuinka vahvasti nämä ovat kiinteitä ideologisia ryhmiä, ylitarkastaja Harju täydentää.

Vastaanottokeskusten lisäksi Supo on tehnyt havaintoja ryhmittymistä eri mielenosoitusten yhteydessä.

Supo ei kommentoi ryhmittymien kansainvälistä toimintaa.

Poliisi käyttää Supon turvallisuusarviota omassa työssään muun muassa vastaanottokeskuksissa.