1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmavaivat

Kemin teatterin keväässä pierupulveria ja nuorison anarkiaa

Kemin kaupunginteatterin isolla lavalla nähdään ensi keväänä räjähtävää pieruhuumoria, rakkausdraamaa ja nuorten aikuistumisen kipuilua. Teatterin nuorisolinjalaiset pääsevät lopputyökseen näyttelemään isolle lavalle ja pohtivat sitä, mitä on aikuisena oleminen.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Tulevana keväänä Kemin kaupunginteatteri tuo lavalle kolme omaa ensi-iltaa ja lisäksi liudan vierailevia esityksiä. Teatterin ison lavan ottavat haltuun myös teatterin nuorisolinjalaiset.

Nuorisolinjalaiset valmistuvat keväällä 2016 ja näyttämöllä nähdään Elina Kilkun anarkistinen nuorisonäytelmä Too School for Cool-esitys. Näytelmän ohjauksesta vastaavat Hanna Vähäniemi ja Inkeri Raittila.

– Nuoret aina toivovat, että päästäänkö isolle lavalle harjottelemaan. Nyt se toteutuu ja on mukava lähteä ohjaamaan tätä. Tämä on myös minulle isoin ohjaukseni, Vähäniemi sanoo.

Pierulla avaruuteen

Koko perheelle katsottavaa antaa Tohtori Proktori ja pierupulveri -näytelmä. Norjalaisen kirjailijan Jo Nesbøn lastenkirjaan perustuvan näytelmän vierailevana ohjaajan on Viivi Saarela. Saarela lupaa, että teatterista otetaan kaikki irti näytelmän myötä.

– Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, pierua ja pyrotekniikkaa. Tohtori Proktori keksii mielestään tarpeettoman keksinnön eli pierupulverin. Mukaan tulevat naapurin lapset, jotka keksivät sille montakin tarkoitusta.

Kun ilkeä setä yrittää varastaa keksinnön syntyy seikkailu, joka Saarisen mukaan kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisia. Pierupulverin väitetään olevan niin tehokas, että sillä pääsee avaruuteen saakka, Saarela kertoilee.

Kaikkien aikojen tarina

Kemin kaupunginteatterin kevät starttaa perinteisellä rakkaustarinalla ja draamalla. Tammikuussa ensi-iltansa saa Riku Innamaan ohjaama Niskavuoren naiset.

Vuoden 2016 katsoja on kemiläinen Margaret Hemmi. Kuva: Minna Aula / Yle

– Siinä mennään voimakkaisiin tunteisiin: iloon, epätoivoon, rakkauteen ja sen menettämiseen ja pelkoon.

Innamaa sanoo, että Niskavuoren naiset on yksi kaikkien aikojen esitetyimpiä draamoja, joten jotakin kantavaa tarinassa on.

Lisäksi Kemin kaupunginteatterin keväässä luvassa on vierailuesityksiä ja muun muassa Martti Suosalon esittämä monologi Palvelija, jonka on kirjoittanut Kari Hotakainen.

Viimeisen penkin kuluttaja

Kemin kaupunginteatteri valitsee joka vuosi vuoden katsojan, joka saa käydä vapaasti katsomassa teatterin esityksiä. Tänä vuonna valittiin sveitsiläislähtöinen Margaret Hemmi.

Hemmin vakiopaikaksi on muodostunut teatterisalin viimeisen penkkirivin perimmäinen penkki, josta näkee kaiken lavalla ja salissa tapahtuvan.

– Käyn esityksissä monta kertaa, sillä tavalla tarinoihin pääsee syvemmälle. Yritän aina olla näkymätön ja valitsen perimmäisen penkin, Hemmi nauraa.

Edit. klo 9:30 korjattu Tohtori Proktori ja pierupulveri -näytelmän ohjaajan nimi.