Kainuun perussuomalaiset ristiriitojen keskellä – jatkuuko riitely vai syntyykö sopu?

Perussuomalaisten puoluehallitus ei taipunut Kainuun piirin tahtoon erottaa kaksi näkyvää kainuulaista puolueaktiivia. Lisäksi puolueen johto haluaa, että Kajaanissa olisi vastedes vain yksi perussuomalaisten yhdistys nykyisten kahden sijaan. Piirin puheenjohtaja taas haluaa lakkauttaa koko piirin. Siinä eväitä tulevana sunnuntaina pidettävään Kainuun perussuomalaisten syyskokoukseen.

Kainuu
Perussuomalaisten logo.
Yle Uutisgrafiikka / Perussuomalaiset

Perussuomalaisten Kainuun piiri pyysi viime keväänä puoluehallitukselta, että se erottaisi puolueesta suomussalmelainen Yrjö Puurusen ja kajaanilaisen Jaana Sankilammen. Pyyntöä oli edeltänyt useita riitatilanteita ja muun muassa Sankilammen erottaminen valtuustoryhmästä.

Erottamishetkellä Sankilampi oli Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Myös piirin puheenjohtaja Maarit Nurmi erosi paikaltaan ja Ylä-Kainuun paikallisyhdistys koko Kainuun piirin toiminnasta.

Yrjö Puurunen kirjoitti viime viikolla blogissaan (siirryt toiseen palveluun) puoluehallituksensa päätöksestä – kumpaakaan erotettavaksi vaadittua puolueaktiivia ei Perussuomalaisten puoluehallitus suostunut erottamaan. Lisäksi puoluehallitus vaatii, että Kajaanissa toimisi vastedes vain yksi perussuomalaisten paikallisyhdistys.

Samaan aikaan Kainuun piirin nykyinen puheenjohtaja, sotkamolainen Ari Korhonen ilmoitti Sotkamo-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hänen puolestaan koko Perussuomalaisten Kainuun piiri joutaa lakkauttaa ja siirtää toiminta Oulun piirin alaisuuteen.

Emerituskansanedustaja pitää syynä kokemattomuutta

Entinen kainuulainen kansanedustaja Pentti Kettunen pitää perussuomalaisten riitojen syynä vaalimenestystä. Päättäviin elimiin pääsi mukaan liian kokemattomia ihmisiä, jotka eivät ymmärtäneet vallan mukana tulevan myös vastuun, sanoo Kettunen.

– Kun toimintaan tulee mukaan äkkinäistä porukkaa, joka luulee itsestään niin paljon, että jos maapallossa olisi rivat, niin sen voisi kääntää pois paikoiltaan. Aika siilaa asiat kuntoon. He, jotka eivät sopeudu porukkaan, poistuvat jossain vaiheessa. Vanhoissa suurissa puolueissa ihmiset koulutetaan pitämään sisäiset mölyt mahassaan. Perussuomalaisilla poliittista valmennusta ei ole olemassa.

Tietenkään ne ihmiset, jotka ovat tätä yhdistystä pystyssä pitäneet, eivät halua luopua omasta yhdistyksestään.

Eija Hakkarainen

Puoluehallituksen vaatimuksiin vain yhdestä kajaanilaisesta paikallisyhdistyksestä Kettunen suhtautuu rauhallisesti. Kettunen vaikuttaa Kajaanin Seudun Perussuomalaisissa.

– Eilen pidettiin Kajaanin Seudun Perussuomalaisten palaveri, jossa päätettiin, ettei yhdistystä lakkauteta. Paikalla oli 13 ihmistä. Minusta se on paljon.

Kettusen mukaan yhdistysasiat pitää olla kunnossa viimeistään vuoden päästä, jotta vuoden 2017 kunnallisvaaleihin voidaan valmistautua kunnolla.

– Molemmat yhdistykset ovat yhdistysrekisteriin merkittyjä, eikä niiden asioita voi ulkopuolelta määrätä. Jäsenet määräävät yhdistyksessä.

Perussuomalaisten Kainuun piiri voi tehdä päätöksen siitä, kumpi on piirin jäsen, sanoo Kettunen.

Mahtuuko ne sinne Oulun piiriinkään ne ihmiset, jos ne ei samaan mahdu täällä, sitä on vaikea sanoa.

Eija Hakkarainen

– Nyt molemmat yhdistykset ovat piirin jäseniä ja piiri voi erottaa jomman kumman, mutta siihen tarvitaan lailliset perusteet. Yhdistystä ei voida erottaa noin vain. Erottamisperusteeksi ei riitä puoluetoimiston lähettämä suurlähettiläs, joka sanoo mitä pitää tehdä.

Tilanne vaatii Kettusen mukaan neuvotteluja ja järjenkäyttöä. Sankilammen ja Puurusen erottamisvaatimuksiin Kettunen ei halua ottaa suoraa kantaa, mutta myöntää, ettei kinastelu ole eduksi perussuomalaisten kannatukselle.

– Ei tietenkään ole, se on selvä. Sen enempää en ota kantaa, koska en ole piirihallituksen jäsen, enkä toimi piiriorganisaatiossa.

Luovuttajaa ei löydy toisestakaan yhdistyksestä

Toisen kajaanilaisen yhdistyksen, Kajaanin Perussuomalaisten puheenjohtaja Eija Hakkarainen kertoo yhdistyksen olevan vanhaa perua.

Molemmat yhdistykset ovat yhdistysrekisteriin merkittyjä, eikä niiden asioita voi ulkopuolelta määrätä.

Pentti Kettunen

– Pohjana on Suomen Maaseudun Puolueen puolueosasto, joka on muutettu Kajaanin Perussuomalaiset ry:ksi.

Hakkaraisen mukaan puoluehallituksen toive vain yhdestä yhdistyksestä pitää katsoa neuvotteluiden kautta.

– Tietenkään ne ihmiset, jotka ovat tätä yhdistystä pystyssä pitäneet, eivät halua luopua omasta yhdistyksestään.

Hakkarainen ei sanojensa mukaan vielä tiedä, nouseeko asia esille sunnuntaina pidettävässä Perussuomalaisten Kainuun piiri syyskokouksessa sunnuntaina.

– Katsotaan nyt, että mihin tämä kaikki johtaa. Kaikki asiat käsitellään aikanaan ja niistä tulee sitten tietoa. Turha spekuloida etukäteen.

Kainuun piirin puheenjohtajan esitys lakkauttamisesta ei saa kannatusta

Sen enempää Hakkaraisen kuin Kettusenkaan ajatuksiin ei mahdu Perussuomalaisten Kainuun piirin lakkauttaminen. Kettusen mukaan kainuulaisten asioista on päätettävä Kainuussa kainuulaisten ehdoilla. Riitojen ratkaisijaksi piirin lakkauttamisesta ei Hakkaraisen mukaan ole.

– Mahtuuko ne sinne Oulun piiriinkään ne ihmiset, jos ne ei samaan mahdu täällä, sitä on vaikea sanoa. Jokaisella on peiliin katsomisen paikka, sanoo Hakkarainen.

_Juttua varten pyrittiin haastattelemaan myös Kainuun piirin puheenjohtaja Ari Korhosta, mutta häntä ei tavoitettu työesteiden vuoksi. _