Tutkija uskoo löytäneensä merkkejä naapuriuniversumeista

Caltechin professori Ranga-Ram Chary löysi kosmisen taustasäteilyn kartan pohjalta tehdystä mallista kohtia, jossa mikroaaltosäteily oli voimakkaampaa kuin sen olisi teorian mukaan kuulunut olla.

tiede
Planck-satelliitin ottama kosmisesta taustasäteilystä.
Planck-satelliitin ottama kuva kosmisesta taustasäteilystä.ESA and the Planck Collaboration

Monien maailmankaikkeutta koskevien teorioiden mukaan oma universumimme ei suinkaan ole ainoa, vaan yksi universumien suuressa joukossa.

Pitkään on oletettu, ettei teorialle saada todistusta, koska mahdollisista naapureista on mahdotonta saada tietoa. Osa tutkijoista on kuitenkin asiasta eri mieltä.

California Institute of Technologyn professorin Ranga-Ram Charyn mukaan universumin laitamilla voi olla näkyviä merkkejä yhteentörmäyksistä naapuriuniversumin kanssa, kertoo New Scientist -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Chary on tutkinut Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Planck-teleskoopin kosmisesta taustasäteilystä keräämää tietoa. Kosminen taustasäteily on jäänne ajalta pian alkuräjähdyksen jälkeen, jolloin universumi oli paljon nykyistä tiheämpi ja kuumempi.

Universumien törmäys jätti jäljen

Chary löysi kosmisen taustasäteilyn kartan pohjalta tehdystä mallista kohtia, jossa mikroaaltosäteily oli voimakkaampaa kuin sen olisi teorian mukaan kuulunut olla. Charyn mukaan nämä kohdat olisivat paikkoja, joissa kaksi maailmankaikkeutta tömähti toisiaan vasten saippuakuplien lailla.

Planck-satelliitti
Planck-satelliitti.ESA

Charyn teoria perustuu ajatukseen, jonka mukaan alkuräjähdystä välittömästi seurannut kosmisena inflaationa tunnettu raju laajeneminen ei pysähtynytkään, vaan jatkui täyttä vauhtia päättymättömänä inflaationa, joka tuotti yhä uusia universumeja.

Osassa näistä uusista universumeista fysiikan lait olisivat teorian mukaan aivan erilaisia kuin omassamme. Toisissa ne taas ovat samanlaisia kuin omassamme, ehkä jopa aivan samanlaisia. Tällaisissa universumeissa kaikki, mikä voi tapahtua on tapahtunut. Ja tapahtuu todennäköisesti uudelleen.

Tieto muista mahdollisista universumeista ei ehdi saavuttaa meitä

Mahdolliset toiset universumit ovat niin kaukana meistä, että niistä on lähes mahdotonta saada tietoa: Vaikka universimien raja olisi ylitettävissä, ei valonnopeuskaan riittäisi siihen, että tieto ehtisi saavuttaa Maan.

Viime vuosikymmenellä esitettiin kuitenkin teoria, jonka mukaan "universumikuplien" törmäys jättäisi näkyvän jäljen kosmisen mikrosäteilyn karttaan. Jälkiä etsittiin – tuloksetta – jo Planckin edeltäjällä WMAP-satelliitilla.

Chary uskoo nyt löytäneensä luomansa mallin avulla tällaisia jälkiä. Ne näyttäisivät syntyneen muutamia satoja tuhansia vuosia alkuräjähdyksen jälkeen.

Charyn teoriaa ei hevin hyväksytä

Kaikki tutkijat eivät suinkaan hyväksy Charyn teoriaa, vaan näkevät siinä merkittäviä ongelmia. Esimerkiksi Jens Chluba Cambridgen yliopistosta uskoo, että Charyn löytämät jäljet ovat peräisin omasta universumistamme. Muiden maailmankaikkeuksien pitäisi jättää aivan toisenlaisia merkkejä, hän sanoo.

Chluba on arvelee, että havainnot voivat perustua väärin tulkittuihin havaintoihin. Hän toivookin uusia tutkimuksia Charyn havaintojen vahvistamiseksi.

Tutkija David Spergel Princetonin yliopistosta katsoo, että Charyn havainnoille kannattaa etsiä vaihtoehtoisia selitysmalleja. Hän pitää uskottavampana, että Chary havaitsemat jäljet ovatkin oman universumimme pölyä.

Myös Chary tietää teoriansa ongelmat.

– Epätavalliset väittämät, kuten todisteet toisista universumeista, edellyttävät vahvaa näyttöä, Chary myöntää.