1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Finnair jarruttaisi asuntojen rakentamista lähelle Helsinki-Vantaata – "Maailmalla on varoittavia esimerkkejä"

Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon mukaan liian lähellä kenttää sijaitsevat asunnot saattaisivat rajoittaa yhtiön kasvumahdollisuuksia mahdollisten meluvalitusten vuoksi. Vantaa on kaavoittanut lentoaseman ympäristöä asunnoille voimakkaasti viime vuosina.

Helsinki-Vantaan lentokenttä. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Lentoyhtiö Finnair jarruttaisi asuntojen rakentamista lähelle Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Toimitusjohtaja Pekka Vauramon mukaan liian lähellä kenttää sijaitsevat asunnot saattaisivat rajoittaa lentoyhtiön kasvumahdollisuuksia mahdollisten meluvalitusten vuoksi.

Vauramo ilmaisi huolensa asiasta tiistaina lentoliikenteen vaikuttajaseminaarissa Vantaalla.

– Olen huolissani tästä, koska Finnair on vahvasti mukana etenkin Aasian liikenteessä ja uskomme Euroopan ja Aasian välisen liikenteen kasvuun. Meillä on mahdollisuus tehdä Suomesta yksi vaihtoliikenteen risteämispaikka, Vauramo totesi.

Vantaa on kaavoittanut lentoaseman ympäristöä asunnoille voimakkaasti viime vuosina. Esimerkiksi Aviapolikseen rakennetaan lähivuosina jopa tuhansia uusia asuntoja.

Samalla lentoliikenne asemalle on jatkanut kasvuaan.

– Jos asutus tulee kovin lähelle lentokenttää, niin vaikkakin ne ensimmäiset asukkaat ymmärtävät hyvin muuttavansa lentokentän lähelle seuraavilla sukupolvilla ymmärrystä ei enää välttämättä ole. Muualta maailmalta on varoittavia esimerkkejä tästä, Vauramo sanoi.

Vauramo ei suostu avaamaan tarkemmin "varoittavia esimerkkejä".

– Otan asian esille yleisenä huolenaiheena tässä vaiheessa, kun lentokentän lähiympäristössä ei ole vielä kovin paljoa asutusta, Vauramo sanoi.

Vantaa: Olemme yksi Euroopan parhaista

Vantaan maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä rauhoittelee Finnairin huolta. Penttilän mukaan mahdolliset meluhaitat on huomioitu jo ennakkoon asuntorakentamista sunniteltaessa.

– Olemme ennakoineet melukäyrien avulla alueet mitkä ovat mahdollisia asuntorakentamiselle ja mitkä eivät. Tässä mielessä olemme varmaan yksi Euroopan parhaiten nämä asiat huomioon ottavia alueita, Penttilä puolustautuu.