Tunge älypuhelin lakupakettiin – saat 3D-lasit

Suomessa on kehitetty ensimmäistä kertaa elintarvikepakkaus, joka muuntuu 3D-laseiksi käden käänteessä.

internet
Älypuhelin kädessä
Minna Rosvall / Yle

Suomessa kuljetaan modernin teknologian etulinjassa, sillä Kellogg´sin vain muutama viikko sitten julkaisema 3D-lasit sisältävä muropakkaus on saanut suomalaisen vastineen.

– Lakritsipaketin ostaja saattaakin taitella pakkauksesta itselleen virtuaalilasit sen sijaan, että heittää pakkauksen roskiin, kertoo projektipäällikkö Kaapo Seppälä Turun yliopiston Technology Research Centeristä.

Turun ja Vaasan yliopistojen tutkimushanke Co-creative Snacks tutkii, miten modernia teknologiaa voidaan käyttää hyödyksi tai huviksi välipalatuotteiden kehittämisessä.

Virtuaalimatkalle pääsee älypuhelimen avulla

Tyhjästä elintarvikepakkauksesta taiteiltavat lasit perustuvat Google Cardboard -malliin. Pahviset 3D-lasit tarvitsevat sisäänsä vain kuluttajan älypuhelimen.

Lakritsipaketin ostaja saattaakin taitella pakkauksesta itselleen virtuaalilasit sen sijaan, että heittää pakkauksen roskiin.

Kaapo Seppälä

– Puhelin sujautetaan taitellun pahvikypärän sisään ja liitetään kiinni. Kännykkään ladatun sovelluksen kautta voidaan sen jälkeen tuoda silmien eteen erilaisia virtuaalisisältöjä kuten pelejä tai 360-videoita tai muuta elämyksellistä sisältöä, sanoo Kaapo Seppälä.

– Riittää, että käyttäjällä on nykyaikainen älypuhelin käytössään. Virtuaalisisällöt suunnitellaan yleisimmille mobiilialustoile, kuten iOSille ja Androidille.

Pelifirmat voivat hyödyntää elintarvikkeita

Välipala voidaan sitoa osaksi uudenlaista elämystä, johon liittyy myös pelaamista tai sosiaalisen median käyttöä.

– Monitieteinen tutkimus ja useiden elintarvikeyhtiöiden yhteistyö avaavat uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, sanoo dosentti Mari Sandell Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta yliopiston tiedotteessa.

– Elintarvikkeet voivat tulevaisuudessa vaikkapa toimia pelifirmoille lanseerausalustoina, vahvistaa Kaapo Seppälä.

Pahvista taitellut lasit eivät ole kertakäyttöiset, eivätkä Seppälän mukaan myöskään vaikuta merkittävästi pakkauksen hintaan.