Kyläkaupan perustava yrittäjä: "Muutama satatuhatta siinä menee"

Kainuussa Kontiomäelle kyläkauppaa perustava Heikki Juntunen kertoo, että neuvottelut isoon ketjuun kuuluvasta kyläkaupasta ovat käynnissä.

talous
Huoltoaseman seinässä kyltti Kontiomäki.
Katja Oittinen / Yle

Huoltoasemaa Kontiomäellä Vitostien varressa pitävä Heikki Juntunen perustaa kyläkaupan huoltoasemansa yhteyteen, eikä pidä kaupan perustamista kovin suurena riskinä.

– Alkupanostus on mittava, muutama satatuhatta siinä menee, mutta uskon, että sillekin rahalle tulee korko sitten jossain vaiheessa. Ja kun Kontiomäen kylältä lopetettiin kauppa, ja pitäähän se kylällä kauppa olla. Olen laskenut, että päivittäistavarakauppa palvelisi seutukuntaa ja Vitostiellä kulkevia turisteja, ja olisi kannattava.

– Kyläläiset ovat toivoneet, että kauppa olisi kylällä eikä kolmen kilometrin päässä Vitostien varressa. Mutta ei kylältä ole lopetettu kauppaa sen takia, että se on kannattava. Huoltoaseman yhteydessä minulla on tilat valmiina, vain hyllyt ja tavarat puuttuvat, Juntunen sanoo.

Ketjukauppa vai villi kauppa?

Kyläkaupan perustaminen huoltoaseman yhteyteen on saanut kyläläisiltä monenlaista palautetta, vaikka yrittäjä uskookin mittarin jäävän plussalle.

– Ei tämä ainakaan kylän palveluja huononna. Kallimmalla ei myydä kuinkylällä aiemmin toiminut kauppa, vaikka pienen lähikaupan hintatasoa arvostellaan jo valmiiksi, yrittäjä Heikki Juntunen sanoo.

Muutaman prosentin kalliimmalla sitä joutuu tavaran hyllyyn ostamaan kuin isommat ketjut.

Heikki Juntunen

Juntunen kertoo, että ajatusta ketjuun kuuluvan kyläkaupan perustamisestakaan ei ole haudattu.

– Asia on selvityksen alla, ja jos mahdollisuus on johonkin ketjuun mukaan päästä, niin se on etusijalla. Se helpottaa kaupan perustamista ja toimimista, ja tavaravalikoima saadaan sopivaksi heti, ja hintataso kohdilleen.

Ketjun ulkopuolelle perustettavan kaupan karu todellisuus on Juntusella tiedossa.

– Muutaman prosentin kalliimmalla sitä joutuu tavaran hyllyyn ostamaan kuin isommat ketjut. Vaikka joutuu myymään isoja ketjuja pienemmällä katteella, niin väkisellä asiakashinta on jonkin verran korkeampi ketjukauppoihin verrattuna.

Yrittäjä Heikki Juntunen Paltamosta.
Yrittäjä Heikki Juntunen sanoo, että neuvotteluja ketjujen kanssa kaupan perustamisesta Kontiomäen Shellille käydään parhaillaan.Katja Oittinen / Yle

Juntunen myöntää, ettei se tunnu reilulta, mutta sanoo, että pienet kaupat ovat alakynnessä.

– Isommat ketjut puristelevat teollisuuden siihen malliin, että pienet ostajat maksavat sitä teollisuudelle takaisin – näin se vaan on. Ja jos kauppojen aukioloajat vapautuvat, on se kuolinisku pienille kaupoille, jotka nyt ovat edes vähän saaneet tekohengitystä arkipyhien ja iltojen myynnistä.