Kulttuurilehti Jänkä kuvannut jo 10 vuotta Lapin arkea

Sodankylässä ilmestyvä Jänkä valaa uskoa siihen, että pohjoisessakin voi elää ja tehdä omintakeista taidetta.

kulttuurilehdet
Kulttuurilehti Jängän päätoimittaja Paula Alajärvi
Kulttuurilehti Jängän päätoimittaja Paula Alajärvi luottaa lehtensä tulevaisuuteen. "Näillä eikoisjulkaisuilla on omat uskolliset lukijansa", hän sanoo.Jorma Korhonen / Yle

Jänkän päätoimittaja Paula Alajärvi uskoo, että syksyllä 2005 ensi kerran ilmestyneellä kulttuurilehdellä on paikkansa myös jatkossa. Pohjoisen ihmisten toiminta synnyttää jatkuvasti uusia juttuaiheita.

– Vaikuttaa siltä, että lehteä ryhdyttiin tekemään ikäänkuin päähänpistosta. Tosin lehden syntyyn vaikuttavia kipinöitä oli singahdellut keskusteluissa tuon tuostakin, muistelee päätoimittaja Paula Alajärvi 10-vuotisnumeron avauskirjoituksessa.

Hän kertoo halusta perustaa lehti, joka tuo esiin lappilaista taidetta ja kulttuuria sen omista lähtökohdista.

– Lappi on iso alue ja täällä ihmiset asuvat harvakseltaan. Etelään verrattuna lappilainen elämäntyyli on omintakeista. Luonnonläheisyys ja pienet asumisyhteisöt muovaavat yhä lappilaista mentaliteettia, hän sanoo.

Jänkä on palkittu kulttuurilehti

Jänkä sai Lapin kulttuuripalkinnon vuonna 2011 ja heti seuraavana vuonna opetusministeriö antoi lehdelle kulttuurilehtien laatupalkinnon.

Palkintojen perusteluissa kiitetään paitsi lehden ulkoasua, myös sitä ettei se katso ylhäältä alas, mutta ei myöskään kurnuta sammakkoperspektiivissä.

Päätoimittaja Alajärven mukaan Jänkä ei halua erotella ammattimaista taidetta ja harrastelua.

-Se ottaa huomioon nuoret ja vanhat, historian ja nykypäivän. Kohtaamme lehden sivuilla yhteisessä tilassa, hän kuvailee.

Mikä Lapissa on muuttunut vuosikymmenessä ?

Paula Alajärvi sanoo, että Lapissa on tapahtunut paljon lehden aikana. Hänen mukaansa Lappi ei ole enää syrjässä globaaleiltakaan mullistuksilta. Maakunta kansainvälistyy päivä päivältä, kun maailman pakolaisvirrat ovat löytäneet pohjoiset raja-asemat.

-Tällainen suurimittainen vierasmaalaisten muutto Lappiin ei tapahdu jälkiä jättämättä, hän huomauttaa.

Päätoimittaja Paula Alajärvi sanoo, että Jänkä on yrittänyt houkutella lukijoita vuorovaikutukseen pyytämällä kirjoituksia erilaisille teemapalstoille. Toistaiseksi vastakaiku on ollut vähäistä, mutta siitä vähästäkin on iloittu.

Kulttuurilehdellä on sijansa

Alajärvestä on rohkaisevaa, että aina löytyy pienistä erikoislehdistä kiinnostuneita ihmisiä. Kultti ry:n listoilla on parisataa suomalaista kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehteä. Niiden aihevalikoima poikkeaa valtamediasta selvästi.

10-vuotiasta Jänkä -lehteä juhlitaan tiistaina illansuussa Sodankylän kirjastotalolla. Esillä on myös lehden historiasta kertova näyttely. Lehteä julkaisee Jänkä -yhdistys. Lehdellä ei ole palkattua henkilökuntaa, eikä se maksa palkkioita julkaistusta aineistosta, teksteistä ja valokuvista. Yhdistys saa tulonsa lehden irtonumero- ja tilausmyynnistä.