1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muikun mäti voi kuoriutua etuajassa – lämmin vesi sekoittaa kalojen almanakkaa

Järvivesien tavallista korkeammat lämpötilat voivat sotkea kalojen kutua. Myös monille muille vesieliöille lämmin vesi on haitaksi. Esimerkiksi Saimaan veden lämpö oli marraskuun alussa jopa kaksi astetta yli keskiarvon.

Kotimaan uutiset
Muikun pyynnissä Saimaalla
Timo Ikonen / Yle

Järvivesien lämpötila on kääntynyt vielä nousuun Saimaalla. Lämpötilat eri mittauspisteissä ovat 1,5 - 2 astetta keskiarvojen yläpuolella. Lukemat kävivät jo neljän ja kolmenkin asteen tasolla, mutta eilen mitattiin Oravissa 5,6 astetta ja Lauritsalassa 6,6 astetta. Syksyinen lämpötilan nousu voi sekoittaa eläinten almanakan.

– Kalojen ja vesieliöitten kannalta tämmöinen on haitallista. Niitten kalalajien osalta, mitkä ovat syyskutuisia ja mahdollisesi ehtineet kutemaan tulee lämpösummaa ja mädin kuoriutuminen ajoittuu liian aikaiseen ensi keväänä. Se on esimerkiksi muikun ja nieriän kannalta huono asia. Kevätkutuisilla kalalajeilla saattaa olla häiriökäyttäytymistä, kuten 2006 tai 2007 joulukuussa raportoitiin kutualueelle hakeutumista, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Haapala.

Paitsi kaloihin, vaikuttaa veden lämpötila muuallekin järvien eliöstöön ja ravintoketjuun.

– Myöskään joidenkin kylmää vettä suosivien selkärangattomien eläinten, kuten joidenkin reliktiäyriäisten, katkalajien ja koskikorentojen kannalta tämmöinen marraskuinen lämpenemineni ei ole hyvä asia, Haapala toteaa.

Paljon lämmintä vettä

Lämpötilan lisäksi myös veden pinta on korkealla Saimaalla. Vaikka syksy on ollut kuiva, oli veden pinta lokakuussa parikymmentä senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä, kuten melkein koko vuoden.

Veden laatuun korkean lämpötilan ei ole havaittu vaikuttaneen. Sinileväkukintoja voi kuitenkin yhä tulla. Kun maastokin on sula voivat syyssateet myös aiheuttaa ravinnevalumia.

Etelä-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Haapalan mukaan talven jäätilannetta ei vielä voi arvioida, mutta suurten järvien jääkansia saataneen taas odottaa melko myöhään.

– Suurilla järvillä jäiden tulo lykkääntyy, niin kuin se on lykkääntynyt monena viime vuotena. Tämä on 2010-luvun ilmiö, että vuoden vaihteeseen menee jäätyminen, Antti Haapala arvioi.

Lue seuraavaksi