Oppositio: Hallitus romuttamassa julkista liikennettä – oppositiopuolueilta yhteinen välikysymys

Koko eduskunnan oppositio syyttää hallitusta julkisen, etenkin junaliikenteen heikentämisestä. Puolueet jättävät hallitukselle välikysymyksen politiikasta, jolla niiden mukaan heikennetään maakuntien elinvoimaa ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.

politiikka
Matkustajat odottavat junaa Pasilan rautatieaseman laiturilla.
MAtkustajat odottivat junaa Pasilan rautatieasemalla lokakuussa.Tiina Jutila / Yle

Koko oppositio jättää hallitukselle välikysymyksen liikennepolitiikasta. Oppositio on huolissaan etenkin junaliikenteen lakkautuksista ja sen vaikutuksista kansalaisten arkeen ja alueiden mahdollisuuksiin kehittyä.

Välikysymyksessä vaaditaan hallitusta vastaamaan siihen, miten se varmistaa kansalaisten yhdenvertaisuuden ja toimivan julkisen liikenteen koko maassa. Oppositio kysyy myös sitä. miten lakkautettavien junavuorojen liikenne korvataan.

– Nämä säästöt ovat rahassa mitattuna loppujen lopuksi todella pieniä. Ne voitaisiin korvata pienentämällä hiukan kaavailtua autoveron alennusta. Niillä on todella suuri vaikutus niin Länsi-Uudellamaalla Y-junan lakkautuksen muodossa kuin Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja erityisesti Itä-Suomessa. Ne tulevat vaikeuttamaan liikkumista ja työmatkaliikennettä ja heikentämään alueiden ja maakuntien luontaisia elinmahdollisuuksia, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tiistaina opposition esitellessä välikysymystä Helsingin rautatieasemalla.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja SDP:n kansanedustaja Katja Taimelan mukaan hallituksen lakkautusaikeita vastustetaan suurin joukoin ja esitys on aiheuttanut aiheellista huolta niiden vaikutuksista alueiden talouteen.

Oppositiossa ihmetellään, että juuri keskusta ja perussuomalaiset ovat heikentämässä joukkoliikennettä, jolla heikennetään alueiden elinvoimaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta tällä hallituskaudella, kun kaikki oppositiopuolueet ovat mukana välikysymyksessä.