1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auttin kalatie halutaan rakentaa typistettynä – vastustajat eivät hyväksy sitäkään

Kiistanalainen kalatie halutaan rakentaa aiempaa lyhyempänä Rovaniemen Auttiin. Auttin kalaveden osakaskunta palaa alkuperäiseen luvan mukaiseen suunnitelmaan ja haluaa jatkaa kalatien rakentamista ensi keväänä, kertoo osakaskunnan puheenjohtaja Timo Harju-Autti.

Kotimaan uutiset
Auttin pohjapato
Kalatien rakentaminen saattaa jäädä haaveeksi - pohjapato ylitsepääsemätön este kaloilleRaimo Torikka / Yle

Keväällä Auttin kalaveden osakaskunnan kerrottiin alittavan kalatien rakentamisen Auttin pohjapadon eteläpäähän. Rakennettava kalatie oli noin 160 metriä pitkä ja siihen oli suunniteltu 14 allasta joiden välinen nousukorkeus on 18 senttiä.

Nyt rakennettava kalatie siirtyy lähemmäksi entistä jokiuomaa, koska jäihin pantu kalatie kulki osittain Auttin jakokunnan maalla johon ei ollut lupaa.

– Sehän jouduttiin keskeyttämään, koska me ja meidän konsultti oltiin tulkittu väärin toimenpidealueen määritelmää ja olimme tekemässä sitä tosiaan väärään paikkaan, myöntää Auttin kalaveden osakaskunnan puheenjohtaja Timo Harju-Autti.

Palataan alkuperäiseen

Harju-Autin mukaan kalatie aiotaan toteuttaa olemassa olevan luvan mukaisena ja siten lyhyempänä. Asiasta ollaan tekemässä selvitystä Ely-keskukselle. Uutta lupaa ei kuitenkaan Harju-Autin mukaan tarvitse hakea.

– Ei, vaan me muutamme suunnitelmat siten, että se sijoittuu sille käyttöoikeusalueelle. Sen jälkeen viranomaiset arvioivat, että täyttääkö tämä alkuperäiset kalatien vaatimukset ja jos se täyttää niin jatketaan työtä eteenpäin, selvittää Auttin kalaveden osakaskunnan puheenjohtaja Timo Harju-Autti.

Rakentaminen jämähti karikkoon

Kalatien rakentaminen on herättänyt Auttin kylässä vastustusta ja jakaa mielipiteitä. Vastustajien äänenä toimii auttilainen Markku Niemelä. Niemelä asuu suunnitellun kalatien lähinaapurina.

Keväällä kalatien rakentaminen tyssäsi siihen, että Niemelä esti kalatien rakennuskoneiden kulun maidensa läpi. Niemelä vaati hallintopakkomenettelyn aloittamista, koska oli sitä mieltä, että kalatien rakentaminen aiottiin aloittaa ilman vaadittavia selvityksiä.

- Suurin syy siihen oli se, että kalatien rakentaminen aloitettiin kuulematta kaikkia osakaskunnan jäseniä ja muita maanomistajia joihin se vaikuttaa. Eikä selvitetty tieoikeuksia eikä muitakaan asioita, perustelee Markku Niemelä kalatien vastustamista.

Niemelän hakema hallintopakkomenettely johti siihen, että kalatien rakentaminen keskeytettiin ennen kuin se ehti alkaakaan.

- Oulusta ja Rovaniemeltä tuli Avin ja Elyn edustajat sinne paikan päälle ja he keskeyttivät hankkeen koska todettiin, ettei se ollut lupaehtojen mukainen, kertoo Markku Niemelä.

Vastustus jatkuu

Auttin kalaveden osakuskunnan puheenjohtajan uusi typistetty rakennussuunnitelma ei saa Markku Niemelää innostumaan kalatien rakentamisesta. Hän ei hyväksy joen väärälle puolelle suunniteltua kalatietä.

- En hyväksy, se ei kelpaa siinä mielessä, koska siinä ei ole selvitetty oikeastaan mitään huolellisesti. Kuvitellaan, että siitä tulisi matkailunähtävyys, niin liikenne lisääntyy naapurin pihan läpi. Se lohkaisisi meidän yksityismaan kokonaan, enkä minä ainakaan halua katsoa parkkipaikkaa takapihalla, perustelee Markku Niemelä vireiillä olevan kalatien vastustamista.

Lue seuraavaksi