Ensiapukurssit vetävät väkeä – uudet elvytyssuositukset korostavat nopeaa toimintaa

Punaisen Ristin järjestämien ensiapukurssien määrä on noussut tasaisesti. Myös henkilökuntaa on jouduttu lisäämään kurssien suosion vuoksi. Suomen Punaisen Ristin ensiapukoulutusohjelman mukaisen kurssin käy vuosittain 120 000 henkilöä.

Kotimaa
Paineluelvytystä.
Heikki Haapalainen / Yle

Punaisen Ristin Oulun piirin alueella järjestämien ensiapukurssien määrät ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Jo työturvallisuuslaki velvoittaa työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpitämistä työntekijöille järjestetyillä ensiapu- ja kertauskursseilla. Kurssien hyvä suosio on johtanut uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

–Punaisen Ristin tavoitteena on, että mahdollisimman moni tietää, miten menetellä hätätilanteen sattuessa kohdalle. Kun asiat opitaan harjoittelemalla, silloin osataan myös toimia yllättävissä tilanteissa, sanoo Punaisen Ristin Oulun piirin ensiapukoulutuksen koordinaattori Päivi Pohjola.

Elvytyssäännöt tarkentuvat aika ajoin

Euroopan elvytysneuvosto (ERC) on elvytyssuosituksia antava järjestö, jonka suositukset julkaistaan jokaisen maan kansallisten ohjeiden perustaksi. Ohjeet tarkastetaan viiden vuoden välein, viimeksi suositukset päivittyivät lokakuun puolivälissä.

Mitä nopeammin päästään elvyttämään, sitä parempi.

Päivi Pohjola

Uusissa ohjeissa korostetaan aiempaa enemmän mahdollisimman aikaisin aloitettuaelvytystä, ja mahdollisimman varhaista defibrillaattorin käyttöä, mikäli sellainen on saatavilla. Näillä toimilla pyritään verenkierron ylläpitoon jotta elimistö saa sen tarvitseman hapen. Defibrillaattori on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö ja antamaan elvytettävälle hoitava sähköisku.

–Mitä nopeammin päästään elvyttämään elottomaksi mennyttä, sen parempi. Sähköiskun antavan defibrillaattorin käytön harjoittelu on myös osa tämän päivän ensiapukoulutusta, SPR:n Oulun piirin ensiapukoulutuksen koordinaattori Päivi Pohjola kertoo.

Tietyissä ammateissa vaaditaan ensiaputaitoja

– Esimerkiksi sähkömiehen työssä edellytetään nykyään ensiaputaitoja. Turvallisuussyyt vaativat, että joukossa on osaajia tapaturmien ja onnettomuuksien varalta, Pohjola kertoo.

Työturvallisuuslaki velvoittaa myös työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpitämistä työntekijöille. Suositus ensiapukoulutettujen määrästä riippuu työn luonteesta ja tapaturmavaarasta.

Ensiapukursseilla rohkaistaan ihmisiä toimimaan

Punaisen Ristin Oulun piirin ensiavun ja terveystiedon kouluttaja Minna Similän mukaan kaikkein tärkeintä onnettomuustilanteessa on rauhoittaa itsensä ja tehdä nopea tilannearvio tapahtuneesta. Hätänumeroon 112 soittamisen jälkeen pitää toimia niillä taidoilla, jotka jokaisella ovat.

Tärkeintä on turvata peruselintoiminnot. Kaikki muut erikoistoimenpiteet jätetään ammattilaisille.

Minna Similä

–Ensiapukurssien opetuksessa ihmisiä rohkaistaan luottamaan itseensä. Tärkeintä on turvata peruselintoiminnot. Kaikki muut erikoistoimenpiteet jätetään ammattilaisille.

– Useimmat meistä pystyvät toimimaan maalaisjärjen ja elämän tuoman kokemuksen perusteella. Ensimmäisenä mieleen tullut toimintatapa on yleensä oikea, Similä kiteyttää.

Mobiilisovelluksen avulla voi kerrata ensiaputaitoja

Pari vuotta sitten Punaiselta Ristiltä ilmestyi niin sanottu hengenpelastajan mobiilisovellus.

Ilmaisen sovelluksen avulla muun muassa ensiapuohjeet ja verenluovutustiedot kulkevat aina mukana. Palvelusta löytyvät ajantasaiset ensiapuohjeet onnettomuuksien, tapaturmien ja sairauskohtausten varalle.

Sovellus ei kuitenkaan korvaa ensiapukurssia, mutta se kannattaa ladata puhelimeen opiksi ja muistin tueksi.

–Pitää muistaa, että se on vain lisäapu verestämään jo ennalta opittuja taitoja, jotka on hankittu ensiapukurssilla. Kun jotain tapahtuu oikeasti, siinä ei ehdi enää kännykkää selailemaan, Minna Similä muistuttaa.