Tässäkö ratkaisu – yrityskauppamiljonäärit rahoittamaan uusia yrittäjiä

Tuhannet yritykset uhkaavat päätyä ennenaikaiseen saattohoitoon yrittäjien ikääntymisen takia. Seuraajia yrittäjille voi olla vaikea löytää rahoituksen ja osaamisen puutteen takia. Tutkija kutsuu hätiin vaurastuneita senioriyrittäjiä.

talous
Rakennusmies mittaa seinää vesivaa'alla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalainen yrittäjäkunta vanhenee vauhdilla. Jo 78 000 yrittäjää on iältään 55-74 -vuotiaita. Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemän kyselyn mukaan tämän ikäisistä yrittäjistä selvästi alle puolet uskoo myyvänsä yrityksensä. Yli neljännes arvioi yrityksensä toiminnan loppuvan.

Tutkimusjohtaja Elina Varamäen mukaan monen yrityksen myyntiaikeetkin saattavat jäädä haaveeksi.

Hänen mukaansa omistajanvaihdoksia on viime vuosina toteutunut runsas kaksi tuhatta.

– Tämä tarkoittaa, että omistajanvaihdoksia olisi toteutunut viime vuosina noin puolet siitä, mitä yrittäjien omat toiveet ovat olleet, Varamäki tyrmää.

Yritykset eivät käy kaupaksi monesta syystä. Usein ikääntyvä on jättänyt firman kehittämisen vähälle huomiolle eläkepäiviä odotellessa. Myös hintapyynnöt voivat olla liian kovia.

Myös rahoituksen saamisen yrittäjät kertovat olevan kasvava ongelma. Ratkaisuksi tähän Varamäki ehdottaa kotimaisten pääomasijoittajien entistä aktiivisempaa roolia.

– Tällä hetkellä maakunnissa on paljon senioriyrittäjiä, joille on jäänyt taskun pohjalle ylimääräistä rahaa esimerkiksi omasta yrityskaupasta tai muuten yrittäjyysuralta.

Varamäki uskoo, että heillä olisi halua lähteä tukemaan vaikka oman alueen nuoria kasvuyrityksiä.

– Tällainen pk-sektorin pienimuotoisten pääomamarkkinoiden kehittäminen on nyt tarpeen.

Rahoituksen lisäksi kokeneet yrittäjät voisivat tuoda nuorempiin yrityksiin myös käytännönosaamista ja verkostoja.

Varamäki ehdottaa, että eri maakunnissa aletaan kokeilla esimerkiksi vuosittaisia tapahtumia, joissa nuoret ja kokeneet yrittäjät voisivat löytää toisensa.