Julkujärven hätämajoitus valmistautuu muuttoon – turvapaikanhakijoiden aika on kulunut hitaasti Ylöjärvellä

Maahanmuuttoviraston mukaan irakilaisten tekemiä turvapaikkahakemuksia hylätään tällä hetkellä paljon.

Julkujärvi, Ylöjärvi
julkujärvi
Yle / Ville Vaarne

Julkujärven hätämajoituksessa Ylöjärvellä valmistaudutaan muuttoon.

Noin nelisenkymmentä turvapaikanhakijaa muuttaa Kaivannon vastaanottokeskukseen Kangasalle ensi viikon aikana.

Aika on kulunut hitaasti metsän keskellä.

– Pelaamme jalkapalloa ja pingistä ja juttelemme toisillemme. Iltaisin laulamme yhdessä, kertoo irakilainen Ibrahim Ali.

Ali kertoo opiskelleensa suomen kieltä, mutta ei ole siinä yhtä hyvä kuin jotkut toverinsa. Hän osaa vasta laskea kymmeneen.

– Olen tosi tyytyväinen tähän paikkaan. Ohjaajat ovat mukavia. Ainoa ikävä puoli on se, että paikka on metsän keskellä kaukana kaupungista, hän sanoo.

Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat venyneet jopa puolen vuoden pituisiksi. Maahanmuuttoviraston mukaan vain noin kolmannes kaikista hakemuksista hyväksytään. Hylkäykset koskevat erityisesti irakilaisten tekemiä hakemuksia.

Useat Julkujärven asukkaat kertovat, että he aikovat yrittää uudestaan turvapaikan saamista, mikäli he saavat hylkäyspäätöksen. Monet heistä ovat kertoneet, että hylkäyspäätös on heidän pahin pelkonsa.

Ei pakollisia askareita

Julkujärvellä ohjaajana työskentelevä Deaa Adeb kertoo, että lähinnä irakilaisista nuorista miehistä koostuva ryhmä pitää tiiviisti yhteyttä kotimaahansa älypuhelimilla.

– Heille tulee tylsää, mutta aina olemme keksineet jotain tekemistä. He osallistuvat tiskaamiseen ja siivoukseen, mutta mitään pakollisia töitä heillä ei ole, Adeb kertoo.

Adeb aloitti Julkujärven keskuksessa syyskuun alussa. Hän on pitänyt seuraa, tiskannut, siivonnut ja jakanut ruokaa ja toiminut tulkkina.

Adebin mukaan turvapaikanhakijat ovat tyytyväisiä osittain sen vuoksi, että he ovat kuulleet, että muissa paikoissa voi olla heikommat olot. Esimerkiksi 200-paikkaisen Kaivannon väenpaljous herättää kysymyksiä.

– Olisipa Kaivannossa samanlaista kuin täällä, Ibrahim Ali sanoo.