1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

H&M lupaa parantaa 1,6 miljoonan tekstiilityöläisten oikeuksia

Vaatejätti lupaa parantaa työntekijöiden oikeuksia muun muassa Kambodžassa, Bangladeshissa, Myanmarissa ja Turkissa.

Ulkomaat
Työntekijä vaatetehtaalla Kiinan Wuzhenissa. Kuva on vuodelta 2008.
Michael Reynolds / EPA

Ruotsalainen vaatejätti Hennes & Mauritz on allekirjoittanut sopimuksen, jossa se lupaa paremmat työolot 1,6 miljoonalle työntekijälle. H&M ostaa vaatteita tehtailta muun muassa Kambodžasta, Bangladeshista, Myanmarista ja Turkista.

Sopimus on laadittu yhdessä teollisuustyöntekijöiden maailmanliiton Industriall Global Unionin sekä ruotsalaisen ammattiliiton IF Metallin kanssa. Se koskee 1 900 tehdasta ja sisältää muun muassa oikeuden järjestäytyä, oikeuden kieltäytyä vaarallisissa olosuhteissa työskentelystä sekä oikeuden tehdä kollektiivisia palkkaneuvotteluja.

Ihmisoikeusryhmät arvostelevat jatkuvasti kansainvälisiä tekstiilitehtaita huonosta työturvallisuudesta. Melkein kaksi kolmasosaa tekstiilitehtaiden työntekijöistä on naisia.

Vuonna 2013 tapahtunut tehdasromahdus Bangladeshin Rana Plazan tehtaalla nosti tekstiilityöntekijöiden oikeudet valokeilaan maailmanlaajuisesti. Onnettomuudessa kuoli yli 1 100 ihmistä.

Hennes & Mauritz ei valmistanut vaatteita Rana Plazassa, mutta lupautui onnettomuuden jälkeen usean muun vaatetuottajan kanssa parantamaan tehtaiden turvallisuutta.

– On ainutlaatuista, että H&M ottaa vastuuta toimitusketjustaan, joka on aika monimutkainen ja laaja. H&M on iso toimija, ja tämä tulee opastamaan koko teollisuutta – muiden on seurattava perässä, Industriallin johtaja Jyrki Raina kertoo Svenska Dagbladet -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Raina sanoo kuitenkin SvD:n haastattelussa, että sopimuksen toteutus tulee olemaan todella haasteellinen.