Euroopan unioni jälleen ylimääräiseen kokoukseen pakolaiskriisistä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kutsuu EU-johtajat epäviralliseen ylimääräiseen kokoukseen Vallettaan Maltalle 12. marraskuuta.

Ulkomaat
Turvapaikanhakijat kulkevat kohti Slovenian ja Itävallan välistä rajaa .
Turvapaikanhakijat kulkivat kohti Slovenian ja Itävallan välistä rajaa maanantaina.Rene Gomolj / AFP

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kutsunut EU:n ylimääräiseen kokoukseen Euroopan pakolaiskriisistä. Kyseessä on jo kolmas ylimääräinen kokous pakolaisista tänä syksynä.

Tusk toteaa kutsukirjeessään, että EU:n alueelle saapui lokakuussa 218 000 turvapaikanhakijaa, ja hän pitää tilannetta vakavana. Jäsenmaat ovat toteuttaneet erilaisia toimia omien rajojensa vahvistamiseksi, mutta Tusk katsoo, että ne voivat vaarantaa Schengen-alueen vapaan liikkuvuuden periaatteen.

Tuskin mielestä EU:n pitäisi vahvistaa ennen kaikkea Schengenin ulkoiset rajat, ja siksi hän kutsuu ylimääräisen kokouksen koolle. Tarkoituksena on ennen kaikkea tarkastaa, miten jo sovitut toimet on pantu täytäntöön.

Tusk kutsuu EU-johtajat epäviralliseen ylimääräiseen kokoukseen Vallettaan Maltalle 12. marraskuuta. Vallettassa järjestetään samaan aikaan EU:n ja Afrikan maiden johtajien huippukokous siirtolaisuudesta.