Oppositio haukkui Lex Soinin maanrakoon - lakiesitys varmistaa PS:n rahat Soinille

Oppositio runttasi illalla kovin sanoin niin kutsutun Lex Soinin eli hallituksen esityksen uudeksi vaalirahalaiksi. Sosialidemokraatit pitivät käsittämättömänä, että keskusta ja kokoomus ovat suostuneet siihen, että lakimuutoksella perussuomalaisten puoluetuki betonoidaan puheenjohtaja Timo Soinin päätösvaltaan, vaikka eduskuntaryhmä hajoaisi. SDP:n Timo Harakka nimitti esitystä itsevaltias-pykäläksi.

politiikka
Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 8. lokakuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallituksen esityksessä puoluetuen maksaminen jatkuiu ennallaan siinäkin tapauksessä että puolet eduskuntaryhmästä eroaa. Pykälä sai etenkin opposition suurimman puolueen SDP:n edustajat raivoihinsa.

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman vaati vastausta kahteen kysymykseen: kuka muutosta vaati ja miksi se tehdään. Lindtman kutsui muutosta lakiesityksen mustaksi pykäläksi, sillä muilta osin lakiesityksessä oli oppositionkin mielestä kannatettavia parannuksia. Hyvää on muun muassa se, että vaalirahan valvonta siirtyy oikeusministeriöltä valtiontalouden tarkastusvirastolle ja se, että puoluetukea saavat jatkossa myös puolueet, joiden kannatus on ylittänyt valtakunnallisesti kahden prosentin rajan.

Lindtmanin mukaan hyväksyttävät pykälät on valmisteltu parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden voimin. Sen sijaan "eropykälä" syntyi kevään hallitusneuvotteluissa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken.

Lindtmanin puoluetoveri Timo Harakka kutsui puoluetuen muutosesitystä perussuomalaisten pelastusrenkaaksi ja yksinvaltias-pykäläksi. Muutoksen jälkeen kun perussuomalaisten puoluetuki säilyy puoluejohtaja Timo Soinin määräysvallassa, vaikka yli puolet eduskuntaryhmän jäsenistä eroaisi puolueesta.

SDP:n pitkäaikaisimpiin edustajiin kuuluva Jukka Gustafsson linjasi, ettei "musta tahra" ole kunniaksi Suomen parlamentarismille.

– Ainakaan perustuslain hengen mukainen tämä esitys ei ole. Nyt on menty Soinin pillin mukaan niin että kajahtaa, Gustafsson arvioi.

Myös kristillisten puheejohtaja Sari Essayah paheksui hallituksen esitystä, ja sanoi että muutoksella eduskunta alennetaan puoluekurin käsikassaraksi.

PS:n Elomaa: Perussuomalaiset ei hajoa

Lakiesityksen istunnossa esitellyt työ- ja oikeusministeri Jari Lindström korosti, että esitys on kolmen hallituspuolueen yhteinen eikä sitä valmisteltu missään hallitusneuvottelujen hämärissä nurkissa, kuten oppositio epäili.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva "Kike" Elomaa vastasi tuottavansa oppositiolle valtavan pettymyksen. Elomaan mukaan perussuomalaiset eivät ole hajoamassa.

Istunnossa ei ollut yhtään kokoomuslaista eikä keskustalaista kansanedustajaa puolustamassa esitystä. Ministeriaitiossa istunut keskustalainen elinkeinoministeri Olli Rehn ei suostunut avaamaan lakiesityksen syntyä, vaikka Lindströmin vastauksiin tyytymätön oppositio vaati vastausta myös häneltä.

– Kokeneiden demariedustajien pitäisi tietää, etten ole mikään yllytyshullu, joka lähtee sotkeutumaan toisen ministerin esittelemään asiaan. Esitys on hallituksen yhteinen, Rehn kuittasi ihmettelyt keskustan ja kokoomuksen rooleista.

SDP:n Lindman epäilee salaliittoa

Demariryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei ollut tyytyväinen ministerien vastauksiin. Viimeisessä puheenvuorossaan Lindtman rupesi epäilemään, että lakiesitys on osa tietoista, suurempaa perussuomalaista suunnitelmaa. Siinä vaalien alla äänestäjille luotiin suuret odotukset, hallituksessa ne vaihtuvat kompromisseiksi, mutta puolueen hajaannus vältetään sillä, että eduskuntaryhmästä eroaminen tehdään taloudellisesti mahdottomaksi, Lindtman kuvaili.

Puheenjohtaja Timo Soini ei osallistunut tiistain istuntoon lainkaan, koska on virkamatkalla ulkomailla.