Irakilais-ja afgaanilapset aloittavat koulutyönsä Kihniössä suomen kielen opettelulla

Kihniössä vastaanottokeskuksen arki muuttui keskiviikkona, kun lasten koulunkäynti alkoi. Koulukkaiden terveystarkastuksia on tehty kiivaasti alkuviikolla.

Kotimaa
Kihniön vastaanottokeskus
Antti Eintola / Yle

Kihniössä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa lasten koulunkäynti on parhaillaan käynnistymässä. Keskuksessa asuu 14 peruskouluikäistä lasta ja heidän opintiensä alkaa valmistavalla opetuksella. Tällä viikolla opetus on vielä vastaanottokeskuksella, koululle siirrytään vasta sitten, kun on varmistuttu, että koululaiset ovat terveitä.

Reitit, kunto ja rokotukset tsekataan

Koulukkaiden terveystarkastuksia on tehty kiivaasti nyt alkuviikosta. Tiistaina Kihniön vastaanottokeskuksessa terveystarkastuksia tekivät sairaanhoitajat Marjo Niemi ja Anne Perälä.

Kyselemme, miten he ovat tänne tulleet, minkälaisten maiden kautta ja ovatko he kenties olleet pakolaisleirillä.

Anne Perälä

Koululaisten terveydentila on asia, joka on puhuttanut kihniöläisiä, kertoo Kihniön vastaanottokeskuksessa terveystarkastuksia tekevä sairaanhoitaja Anne Perälä.

– Olen saanut virkani puolesta paljon kuntalaisten yhteydenottoja ja ovat olleet huolestuneita heidän terveystarkastuksistaan.

Terveystarkastukset tehdään THL:n ohjeiden mukaan, sanoo Perälä.

– Teemme ensin alkuhaastattelun, jossa selvitämme heidän reittiään. Kyselemme, miten he ovat tänne tulleet, minkälaisten maiden kautta ja ovatko he kenties olleet pakolaisleirillä.

Terveydentilasta tarkastetaan kaikki nykyoireet.

– Teemme ihan perustutkimukset. Katsomme korvat, nielut, onko lämpöä tai yskimistä. Tarkastamme lapsilta myös rokotushistoriaa. Varsinkin Irakista tulleilla ovat rokotusasiat olleet hyvin kunnossa jo lähtömaassa. Hastattelemme aikaisemmista sairauksia ja minkälaista elämä on ollut.

Vastaanottokeskuksen lapsia testataan pitkälti samalla tavalla kuin suomalaislapsia, kertoo sairaanhoitaja Marjo Niemi.

Mitataan pituus ja paino, tarkastetaan yleisterveydentila, rokotukset ja keuhkokuvat ja mahdolliset suolistoloiset.

Marjo Niemi

– Mitataan pituus ja paino, tarkastetaan yleisterveydentila ja rokotukset ja keuhkokuvat. Esimerkiksi Afganistanista tulleilta pitää tutkia suolistoloiset ja vastaus viipyy jonkin aikaa. Tarkoitus on, että sitten koulussa voidaan olla turvallisin mielin.

Koulu valmiina maahanmuuttajalasten tulla

Kihniön koululla kaikki alkaa olla valmiina. Opettajia luokalla on yksi, lisäksi kaksi avustajaa. Isoin osa koululaisista on eskarilaisista kolmosluokkalaisiin, mutta mahtuu mukaan muutama yläkoululainenkin. Koulutiloihin päästään näillä näkymin siirtymään ensi viikolla, kun terveystarkastukset on saatu tehtyä

Sivistystoimenjohtaja Matti Sillanpään mukaan koulun puolesta kaikki on valmista. Alkuun lähdetään valmistavalla opetuksella.

– Siitä lähdetään, että suomen kielen taito on tärkein taito, mikä tässä vaiheessa pitäisi saada. Kun suomen kielen taito on hallinnassa, voi siirtyä ihan normaaliin perusopetukseen.

Siitä lähdetään, että suomen kielen taito on se tärkein taito.

Matti Sillanpää

Sivistystoimenjohtaja Matti Sillanpää uskoo, että monikulttuurisuuden lisääntyminen tekee koululle hyvää ja että maahanmuuttajalapset otetaan hyvin vastaan.

– Kihniössä ei ole tähän mennessä ollut yhtään muitten kulttuurien lapsia. Varmasti tämä monikulttuurisuus tuo elävyyttä ja erilaistakin koulunkäyntiä. Meillä oli vastaanottokeskuksesta käymässä yksi yläasteikäinen poika ja vastaanotto koulussa oli todella hyvä.

– Koulun oppilasmäärä on 180 ja siihen tulee 14 lisää - ei ihan 10 prosenttia, mutta kuitenkin. Hyvin mahtuvat sekaan.