1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Lehti: Kiina polttaa paljon enemmän hiiltä kuin aiemmin on kerrottu

The New York Times havaitsi, että Kiinan tilastokeskus on kaikessa hiljaisuudessa korjannut ylöspäin aiempien vuosien lukuja poltetun hiilen määrästä. Kiina tuottaa maailman eniten hiilestä johtuvia kasvihuonepäästöjä.

Hiiltä hyödyntävä energialaitos Kiinan Changchungissa kuvattuna syyskuussa 2010. Kuva: Gene Wong / EPA

Uusien tilastojen mukaan Kiina on polttanut jopa 17 prosenttia enemmän hiiltä vuodessa kuin viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun)kertoo.

Lehden mukaan aiempien vuosien tilastoja oli kaikessa hiljaisuudessa muutettu uudessa energiatilastojen vuosikirjassa. Korjatut tilastot osoittavat, että poltetun hiilen määrä on arvioitu alakanttiin vuodesta 2000 lähtien, ja erityisesti viime vuosina.

Kiina oli jo ennestään maailman suurin hiilestä aiheutuvien kasvihuonepäästöjen aiheuttaja, ja virallisten lukujen jyrkkä korjaaminen ylöspäin merkitsee sitä, että päästöjä on syntynyt vielä huomattavasti enemmän.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoi The New York Timesille, että se aikoo muuttaa omia tilastojaan Kiinan antamien uusien tietojen perusteella. Järjestön alustavan arvion mukaan Kiina on tuottanut vuosina 2011–2012 neljästä kuuteen prosenttia enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin aiemmin on luultu.

Joidenkin tutkijoiden mukaan lisäys olisi vielä suurempi. Norjalaisen CICERO-ilmastontutkimuskeskuksen tutkija Jan Ivar Korsbakken arvioi The New York Timesissa, että vuosina 2011–2013 Kiinan hiilidioksidipäästöt olisivat olleet noin 11 prosenttia aiemmin laskettua suuremmat.

Lehden mukaan koko Saksan talouden vuosittaiset hiilidioksidipäästöt eivät ole yhtä suuret kuin Korsbakkenin arvioima lisäys.