Tutkija: "On hyvin epätodennäköistä, että Suomeen tultaisiin harjoittamaan terrorismia"

Suojelupoliisi julkaisi tiistaina kaksi kansalliseen turvallisuuteen liittyvää arviota. Supon viestiä arvioi Ylen aamu-tv:ssä tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Kotimaa
Teemu Sinkkonen.
Suojelupoliisi arvioi, että Suomeen kohdistuva terrorismiuhka on kohonnut kuluneen vuoden aikana. Supon mukaan yksittäisen iskun uhka on mahdollinen myös Suomessa. Vieraana vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Sinkkosen mielestä se, että Suomeen tultaisiin harjoittamaan suoranaista terrorismia, on "hyvin epätodennäköistä".

Sinkkonen kommentoi asiaa Ylen aamu-tv:ssä tänään keskiviikkona. Hän viittasi arviollaan sisäministeri Petteri Orpon (kok.) eiliseen lausuntoon siitä, että Suomeen tulleissa turvapaikanhakijoissa on äärijärjestö Isisin joukoissa taistelleitakin.

Sinkkonen perusteli näkemystään sillä, että Isis on toiminut pääasiassa Syyriassa konfliktialueella eikä ole laajentanut toimintaansa suoraan muihin maihin.

– Ainoa, mikä tähän terroritoimintaan voisi liittyä, on tämä rekrytointi – haetaan täältä lisää aktivisteja.

– Hyvin iso mahdollisuus on myös se, että he ovat oikeasti hakemassa turvapaikkaa eli he ovat luopuneet aseellisesta toiminnasta, Sinkkonen sanoi aamu-tv:n haastattelussa.

Hän huomautti, että Isis on muun muassa tehnyt sisäisiä puhdistuksia eli surmannut entisiä aktivisteja.

– Kuka tietää, mihin tämä liittyy. Kyllä viranomaiset varmasti tämän tutkivat, koska ovat pystyneet paikantamaankin.

Syyriasta palanneiden uhka on realisoitumassa

Suojelupoliisi eli Supo julkaisi eilen kaksi kansalliseen turvallisuuteen liittyvää arviota: Supon mukaan terrorismin uhka on Suomessa kohonnut viime vuoden hyvin matalasta tasosta matalaan.

Supon sanoma oli Sinkkosen mielestä se, että Suomesta Syyriaan lähteneiden vierastaistelijoiden aiheuttama uhka on realisoitumassa.

Noiden taistelijoiden määräksi on kerrottu julkisuudessa seitsemisenkymmentä. Osa heistä on tullut Suomeen takaisin.

– Kaikkien palaavien syitä me emme varsinaisesti tiedä. Emme tiedä edes kaikkien taistelutapoja Syyriassa, sitä, missä joukoissa he ovat olleet.

– Joka tapauksessa hyvin pieni osa näistä [Suomeen palanneista] saattaa jossain muodossa jatkaa radikaalia toimintaa myös Suomessa, Sinkkonen totesi.

Supo arvioi eilen myös, että Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrän huomattava kasvu lisää väkivaltaisesta ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneidenkin määrää.

Sinkkonen arveli tämän liittyvän siihen, että ääri-ideologioiden rekrytoijat yrittävät hanakasti lähestyä turvapaikanhakijoita.

– [Turvapaikanhakijoiden] joukossa on paljon nuoria miehiä, jotka ovat irrallaan perheistä ja siinä mielessä haavoittuvassa asemassa. Nämä rekrytoijat pyrkivät iskemään tähän väliin: tarjoamaan sellaista yhteisöä, kaveriporukkaa, tukea, mitä turvapaikanhakijat eivät muuten välttämättä saa.

"Ainoa ihmisiin kohdistuva väkivalta on äärioikeistolaisten taholta"

Supon eilisen arvion mukaan väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

Sinkkoselta kysyttiin aamu-tv:ssä, mitä tämä tarkoittaa selkokielellä.

– Tällä tarkoitetaan sitä, että suomalaisten tekemät rikokset turvapaikanhakijoita kohtaan ovat kasvussa. Nämä polttopulloiskut ja kivien heittelyt, mitä valitettavasti on viime aikoina nähty.

– Tällaiset rasistiset rikokset ovat yleistymässä. On todennäköistä, että ne yleistyvät edelleen, hän vastasi.

Sinkkosen mielestä kaikenlainen väkivalta on huolestuttavaa, oli sen taustalla millainen ideologia tahansa.

– Toki tällä hetkellä ainoa ihmisiin kohdistuva väkivalta tai sen yritys on näiden äärioikeistolaisten taholta.

– Kun heitetään polttopulloja tällaisiin turvapaikkakeskuksiin, joissa on ihmisiä sisällä, kyseessä on hyvin vakava teko. Tällaista ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa eivät muut toimijat tällä hetkellä Suomessa harjoita, Sinkkonen sanoi.