1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia Junior -ehdokkaat käsittelevät rankkoja aiheita – mukana myös ruokatietoisuutta lapsille

Lasten- ja nuortenkirjallisuudessa ei kaihdeta rankkojakaan aiheita. Tänään julkaistujen Finlandia Junior -ehdokkaiden joukossa esillä on ajankohtaisia teemoja, kuten masennusta, koulukiusaamista ja perheiden ahdinkoa. Aikuisten suosima ravitsemustietoisuus näkyy nyt myös lastenkirjoissa.

kulttuuri
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkintoa tavoittelee kuusi teosta. Ehdokkaat (vasemmalta oikealle) Nadja Sumanen, Elina Lappalainen, Christel Rönns, Karoliina Pertamo, Tuula Kallioniemi, Mila Teräs, Veera Salmi sekä Siiri Enoranta
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkintoa tavoittelee kuusi teosta. Ehdokkaat (vasemmalta oikealle) Nadja Sumanen, Elina Lappalainen, Christel Rönns, Karoliina Pertamo, Tuula Kallioniemi, Mila Teräs, Veera Salmi sekä Siiri Enoranta.Markku Ulander / Lehtikuva

Lapset ja nuoret lukevat edelleen jännittäviä seikkailukertomuksia ja fantasiatarinoita. Toisaalta esille nousevat arkipäivän vaikeat aiheet, kuten koulukiusaaminen, vanhempien päihdeongelmat, masennus ja jopa itsemurhat.

Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg julkisti ehdokkaat tänään. Esivalintaraadin puheenjohtaja Lindberg kiittää kirjailijoita siitä, ettei vaikeita teemoja yritetä sulkea pois. Vastapainoksi ehdokkaiden joukossa näkyy myös valonpilkahduksia, huimaavia sankaritarinoita ja hersyvää huumoria.

Neljän nuoren tarinat yhteen vetävä, Tuula Kallioniemen Pako, on rehellisyydessään jopa pelottava mutta ajankohtainen ja koskettava. Nadja Sumasen Rambo on toiveikas kertomus 14-vuotiaan pojan maailmasta.

Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä kertoo kahdesta, toisistaan erillään elävästä mantereesta, joiden välillä yhteys on katkennut. Myös Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin kurkottaa vieraisiin maailmoihin, kuvaten erilaisuutta ja yksittäisen ihmisen taistelua maailman epäreiluutta kohtaan.

Erikoisuuksina kirja hämäryyden lumosta ja tietokirja ruuan alkuperästä

Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon kuvateos Hämärinkäinen on kiehtovalla tavalla sykähdyttävä poikkeus lastenkirjojen joukossa. Kirkkaiden värien sijaan teos on vuodenaikaan sopiva tutkimusmatka hämäryyteen ja tummiin sävyihin.

Aikuisten kirjojen trendit näkyvät myös lastenkirjallisuudessa. Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin_ Nakki Lautasella – Mistä ruoka tulee_ on tietokirja ruuan alkuperästä, joka opettaa lapsia pohtimaan, mistä lautasella oleva ruoka todella tulee. Teos opastaa lapsia myös tulevaisuuden tiedostaviksi kuluttajiksi.

Palkintoehdokkaat valitsi puheenjohtaja Lindbergin kanssa nukketeatteritaiteilija Alma Rajala sekä toimitusjohtaja Pablo Steffa. Voittajan valitsee Viron-instituutin johtaja Anu Laitila 26. marraskuuta 2015.

Lue seuraavaksi