Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten syöksy jatkuu, SDP:n kannatus pomppasi taas

Perussuomalaisten kannatuksen luisu jatkui loka-marraskuussa. PS:n kannatus laski 0,9 prosenttiyksikköä ja on nyt 9,8 prosenttia. SDP:n kannatus nousi 2,4 prosenttiyksikköä ja ylsi 20,7 prosenttiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Puolueiden kannatuksessa säilyi loka-marraskuussa sama suunta kuin kuukautta aikaisemmin. Hallituspuolue perussuomalaisten suosio jatkoi laskuaan, ja oppositiopuolue SDP:n nousi. SDP on kannatuksen kakkonen, PS viides.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan SDP:n 2,4 prosenttiyksikön nousu on yllättävän iso. Kahdessa kuukaudessa SDP:n kannatus on noussut yli kuusi prosenttiyksikköä.

– Ei ole tavatonta, että suurilla puolueilla kannatuksen nousu säilyy pitkiä aikoja, sillä positiivisella kierteellä on tapana toteuttaa itse itseään, mutta on yllätys, että nousu jatkui kaksi kertaa peräkkäin noin jyrkkänä, Pajunen sanoo.

PS palasi jytkyä edeltävään aikaan

Perussuomalaisten kannatuksesta on sulanut huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen melkein puolet, sillä vaaleissa PS:n kannatus oli 17,7 prosenttia. Viimeksi perussuomalaisten kannatus on ollut alle kymmenen prosenttia vuonna 2010.

Pajunen arvioi, että perussuomalaisten maahanmuuttovastaisia kannattajia on siirtynyt eduskuntaryhmien ulkopuolisten pienpuolueiden kannattajiksi. Pienten puolueiden kannatus nousi 0,6 prosenttiyksikköä 2,1 prosenttiin.

– Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisille kannattajille ei löydy kotia poliittisesta kentästä. Työntekijöiden etuihin käyminen aiheutti demarien suuntaan liikettä, nyt maahanmuuttokriittiset hakevat kotia näistä muista puolueista, sanoo Pajunen.

Usean prosenttiyksikön nopeat nousut ja laskut ovat yleistyneet viidessä vuodessa. Tämä on Pajusen mukaan tyypillisistä nykyäänestäjille, jotka liikkuvat entistä enemmän puolueiden välillä.

Pienet ja keskisuuret putosivat

Kahden muun hallituspuolueen, keskustan ja kokoomuksen tilanne säilyi vakaana. Keskusta pysyi kannatuksen ykkösenä, sen suosio säilyi 21,7 prosentissa.

Kokoomuksen suosio nousi 0,3 prosenttiyksikköä 18:3:een. Kummankin kannatus on suurempi kuin eduskuntavaaleissa, keskustan 0,6 ja kokoomuksen 0,1 prosenttiyksikköä.

– Keskustan ja kokoomuksen tilanne näyttää vakaalta. Kannattajat osasivat arvata puolueen tavoitteet ennen vaaleja, toteaa Pajunen.

Viime kuussa perussuomalaisten ohi neljänneksi kivunnut vihreät on edelleen neljänneksi suosituin puolue. Vihreät menetti kannatustaan 0,5 prosenttiyksikköä.

Kannatus laski muillakin pienillä ja keskikokoisilla puolueilla. Eniten menetti vasemmistoliitto, jonka suosio laski 0,9 prosenttiyksikköä sekä kristillisdemokraatit, kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä. Kummankin kannatus on eduskuntavaaleja parempi.

RKP:n kannatus laski 0,4 prosenttiyksikköä  ja on 0,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin eduskuntavaaleissa.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2933 henkilöä ja puoluekantansa kertoi 65 prosenttia kaikista vastanneista eli noin 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa.

Haastattelut tehtiin 12.10.-3.11.2015 ja kannatusarvion virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin 1,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.