Analyysi: Kun keppi ei tehonnut, Kiina tarjoaa porkkanaa Taiwanin äänestäjille

Taiwanissa muhii vallanvaihto, joka ei miellytä Kiinaa. Tammikuun vaaleissa valtaan nousee ennusteiden mukaan oppositio, joka suhtautuu kriittisesti Kiinan vaikutusvallan kasvuun. Viimeisenä konstina Kiina ja Taiwanin alakynnessä oleva hallituspuolue yrittävät kalastaa äänestäjien suosiota historiallisella huipputapaamisella.

Ulkomaat
Mielenosoitus Taipeissa
Taiwanissa presidenttien tapaaminen herättää myös vastarintaa, koska se nähdään Kiinan yritykseksi puuttua Taiwanin tammikuussa pidettäviin vaaleihin. RITCHIE B. TONGO / EPA

Kiinalla on vielä haussa oikea ote Taiwaninsalmen ylittävään lobbaukseen. Kun Kiina vuonna 1996 halusi vaikuttaa Taiwanin vaalitulokseen, Kiinan silloinen presidentti Jiang Zemin järjesti ohjuskokeita ja sotaharjoitukset Taiwanin lähellä.

Tarkoituksena oli pelotella taiwanilaisia, jotta nämä eivät äänestäisi Lee Teng-huita, joka Kiinan mielestä oli viemässä Taiwania kohti itsenäisyyttä. Sapelinkalistelu sai Taiwanin liittolaisen Yhdysvaltain lähettämään lentotukialusryhmänsä Taiwaninsalmen läpi.

Taiwanilaiset eivät uskalla ottaa ratkaisevaa viimeistä askelta.

Taiwanilaiset eivät pitäneet Kiinan painostuksesta, vaan äänestivät ensimmäisissä suorissa presidentinvaaleissaan Leen selvään voittoon.

Taiwan ei kuitenkaan ole julistautunut itsenäiseksi, koska taiwanilaiset eivät uskalla ottaa ratkaisevaa viimeistä askelta. Nykyinen, käytännössä itsenäinen asema kelpaa enemmistölle hyvin. Kiina on uhannut vallata saaren, jota se pitää kapinallisena maakuntanaan, jos Taiwan yrittää muodollisesti itsenäistyä.

Taiwan jäi Kiinan sisällissodan hävinneitten tasavaltalaisten haltuun vuonna 1949 samalla kun kommunistit ottivat vallan muualla Kiinassa. Siitä pitäen Kiina on yrittänyt palauttaa saaren osaksi itseään. Taiwan puolestaan katsoo yhtä lailla edustavansa oikeasti koko Kiinaa.

Nyt Kiina on uudestaan huolissaan Taiwanin valinnoista. Taiwanissa pidetään 16. tammikuuta vaalit, ja ennusteiden mukaan oppositiossa oleva DPP voittaa sekä presidentinviran että parlamenttienemmistön.

DPP ei ole julistamassa Taiwania itsenäiseksi, ei ainakaan vielä, mutta se suhtautuu kriittisesti Kiinan vaikutusvallan kasvuun Taiwanissa. Tiivis taloudellinen yhteistyö on johtanut riippuvuuteen, jota Kiinan pelätään käyttävän tarvittaessa hyväksi.

Koska keppi ei aikoinaan tehonnut, nyt kokeillaan ehkä porkkanaa.

Koska keppi ei aikoinaan tehonnut, nyt kokeillaan ehkä porkkanaa, tai ainakin kiinalaisten rakastamaa pömpöösiä huippukokoushumua.

Kiinan pitää pystyä osoittamaan taiwanilaisille äänestäjille, että Taiwanin nykyinen valtapuolue KMT on hyvien suhteiden takaaja, ja että taiwanilaiset hyötyvät ainakin taloudellisesti läheisemmistä suhteista manner-Kiinaan.

Taiwanin nykyisellä presidentillä Ma Ying-jeoulla ei ole mitään hävittävää. Hänen KMT-puoluettaan uhkaa murskatappio, joten jos historiallinen huippukokous onnistuu taiwanilaisten kannalta, puolueella voisi olla jotain toivoa.

Onnistumisen mittaaminen onkin sitten oma taiteenlajinsa. Lauantaina kuultavien sananvalintojen nyansseja ruoditaan tarkasti joka puolella. Esiintyykö presidentti Ma reippaasti tasaveroisena valtionpäämiehenä vai ei.

Kävi miten kävi, Ma ainakin yrittää hehkuttaa Singaporen huippukokousta historialliseksi, koska se todennäköisesti jää hänen viimeiseksi saavutuksekseen.

Mielenkiintoista on nähdä sekin, miten Taiwanin oppositio reagoi yllättävään huippukokoukseen. Se voi jopa masinoida kansaa kaduille. Vastareaktio ei olisi pelkkää isänmaallisuuden puuskaa vaan sekin on tapa käydä vaalikampanjaa.