Hyppää sisältöön

Tahranpoistoyritys väärillä aineilla voi pilata vaatteesi

Likatahrat ja hajut saattavat jäädä vaatteisiin pysyviksi, mikäli niitä yritetään poistaa väärillä aineilla. Sopivimpia aineita ei myydä kuluttajakaupassa, sanoo pesula-ammattilainen.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Punaviiniä paidassa, polttoainetta housunpuntissa – tuttu tilanne monelle. Kaikkia tahroja ja hajuja ei kannata yrittää poistaa itse, sanoo kajaanilaisen pesulan työnjohtaja Matti-Pekka Myllynen.

– Jos ei ole ihan varma, mitä tekee, kannattaa jättää tekemättä ja tuoda vaate pesulaan. Jos tahraan laittaa ainetta, jolla tahra ei lähde pois, saattaa se jäädä yhä pahemmin kiinni.

Esimerkiksi polttoainetahrat haisevat voimakkaalle tavallisen kotipesun jälkeenkin. Kotikonsteja hajun poistoon ei juuri ole.

– Hajusta voi yrittää päästä eroon pesemällä vaate yhä uudestaan ja tuulettamalla. Pesulassa siihen käytetään kemiallista pesua, jossa liuotin on kemiallisilta ominaisuuksiltaan lähellä polttoainetta, jolloin se saadaan vaatteesta pois. Samalla lähtee hajukin, Myllynen kertoo.

Hajun peittäminen ei monestikaan onnistu

Kaupoissa myydään hajustettuja pesu- ja huuhteluaineita, joilla voi yrittää peittää muun muassa tupakantuoksua. Myös hajun neutralisoijia on saatavana, mutta ne eivät aina toimi odotetulla tavalla, sanoo Matti-Pekka Myllynen.

Pitempään homeessa ollut vaate ei kelpaa kuin matonkuteeksi.

Matti-Pekka Myllynen

– Niistä ei minulla ole kovin hyviä kokemuksia. Tupakanhaju on pinttyneenä voimakas, eikä siihen auta kuin pitkä tuuletus. Pinttynyt tupakantuoksu puskee pitkään läpi, vaikka siihen mitä kukkaistuoksuja laittaa. Yhdistelmä voi olla entistä pahempi.

Useimmiten pesulaan tuotava tahrainen vaate on punaviinin sotkema. Myllysen mukaan kotikonstiksi kehuttu suolan lisääminen tahran päälle ei ole kovin hyvä keino.

– Jotain lähtee, mutta jos jotain jää, ei sitä välttämättä saada pois pesulankaan keinoilla. Punaviini ja marjapohjaiset aineet tahraavat nimenomaan luonnonvärillä, ja siihen on omat aineensa. Yleensä marjatahrat saadaan hyvin pois tuoreena pesulassa, jos tahroihin ei ole laitettu mitään.

Myllysen mukaan 100 prosenttista takuuta ei tahran- tai hajunpoistosta voi antaa. Esimerkiksi homeenhaju on hyvin hankala.

– Jos vaate on ollut vain muutaman päivän kosteana ja alkanut kasvattaa hometta, haju saadaan kohtuudella pois. Mutta pitempään homeessa ollut vaate ei kyllä kelpaa kuin matonkuteeksi, sanoo Myllynen.

.
.