Hyppää sisältöön

Romanian pääministeri ilmoitti hallituksensa erosta jättimielenosoitusten jälkeen

Mielenosoittajat kerääntyivät vaatimaan pääministeri Victor Pontan eroa viime viikonlopun yökerhopalon jälkeen. Oppositio oli jo aiemmin kehottanut Pontaa jättämään paikkansa korruptioepäilyjen takia.

Victor Ponta Romanian parlamentissa Bukarestissa kesäkuussa 2015. Kuva: Bogdan Cristel / EPA

Romanian pääministeri Victor Ponta ilmoitti keskiviikkona koko hallituksensa eroavan. Ilmoitus tuli yllättäen vain tunteja sen jälkeen, kun mielenosoittajat olivat tiistai-iltana vaatineet Pontan eroa tuhoisan yökerhopalon vuoksi.

– Luovun pääministerin paikasta, Ponta sanoi televisiossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Toivon, että hallituksen ero vastaa mielenosoittajien vaatimuksiin.

Bukarestilaisessa yökerhossa syttyi perjantai-iltana tulipalo, jossa kuoli ainakin 32 ihmistä ja noin 180 loukkaantui. Noin 130 heistä on yhä sairaalassa. Tiistaina noin 20 000 ihmistä kerääntyi Bukarestin kaduille vaatimaan Pontan, sisäministeri Gabriel Oprean ja paikallisviranomaisen eroa onnettomuuden takia.

Oppositio on jo pitkään vaatinut Pontaa eroamaan korruptioepäilyjen vuoksi. Korruptiorikoksia selvittävä syyttäjänvirasto DNA ilmoitti syyskuussa, että Ponta joutuu oikeuteen vastaamaan syytteisiin, jotka liittyvät hänen toimintaansa lakimiehenä ennen pääministeriksi nousemista.

Pontaa epäillään muun muassa rahanpesusta ja veronkierrosta. Hän on kiistänyt syytteet ja sanonut niiden olevan opposition juonimaa mustamaalausta.

.
.