1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Japanilaisesta siivouskirjasta ilmiö: "Siitä on tullut suorastaan uskonto"

Tietokirja siivouksesta ei ehkä kuulosta kovin houkutteleva. Japanilaista siivousopasta on kuitenkin myyty maailmalla miljoonia kappaleita. Suomessakin siitä on jo otettu viides painos.

Kuva: Kaisu Nevasalmi / Yle

Siivouksesta on tullut trendikästä. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että suomalaiset jonottavat kirjastosta japanilaista siivouskirjaa. Kirjakaupoistakin tietokirja on päässyt välillä loppumaan.

Kyse on helmikuussa Suomessa julkaistusta Marie Kondon kirjoittamasta teoksesta KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika. Bazar Kustannuksen toimitusjohtajan Markus Lähdesniemen mukaan Yhdysvalloissa kirja on ollut vuoden myydyin tietokirja.

– Sen siivousopeista on tullut suorastaan uskonto.

Kirjan tekijä lupaa, että kodin järjestys ja turhasta roinasta vapautuminen tuovat elämänlaatua parantavaa energiaa.

Kirjastossakin kaikki lainassa

Maailmalla huippusuosituista japanilaisista siivousopeista on tullut ilmiö Suomessakin.

– Saimme juuri varastoon viidennen painoksen kirjasta, kertoo Lähdesniemi.

Helmikuussa julkaistua kirjaa on tähän mennessä myyty paperi- ja sähköisenä versiona yli 10 000 kappaletta. Lähdesniemen mukaan kustantamo ei aiemmin ole yltänyt käännetyllä tietokirjalla näin merkittävään menestykseen.

Kirjastoissakaan tietokirjalla harvemmin on näin hyvä menekki. Esimerkiksi Satakunnan kirjastoihin hankitut kappaleet ovat kaikki lainassa ja niihin on varauslista.

Mielihyvää tuottavat tavarat saavat jäädä

Kustantajan mukaan aika on kirjalle otollinen. Moni on hamstrannut kotinsa täyteen tavaraa, joka sitten on koko ajan tiellä.

– Enemmänhän kirja tarjoaa vinkkejä tavaroiden järjestelyyn kuin siivoukseen, Markus Lähdesniemi kuvaa.

Kirjassaan Marie Kondo neuvoo käymään kodin tavarapaljouden kimppuun tuoteryhmä kerrallaan ja miettimään, mitä halutaan säilyttää.

– Lähtökohtana ei siis ole se, mitä halutaan heittää pois. Sen sijaan mietitään, mitkä esineet ovat niin rakkaita ja tärkeitä, että ne halutaan säilyttää.

Lähdesniemi kertoo itse kokeilleensa menetelmää vaatekaappiinsa hyvällä menestyksellä.

– Hyvin sinne tuli tilaa.