Migri ei avaa turvapaikanhakijoiden terveyspalveluiden kilpailutusta – lääkärikäynnit kolminkertaistuneet alkuvuodesta

Turvapaikanhakijoiden terveyspalvelukulujen arvioidaan tuplaantuvan jopa 16 miljoonaan euroon tänä vuonna. Migri ei aio avata lääkäripalveluiden kilpailutusta.

Kotimaa
Potilaalle annetaan rokotusta.
Jarno Mela / Lehtikuva

Turvapaikkabisnekseen mukaan lähteneet yritykset saavat odottaa lääkäripalveluihin käsiksi pääsemistä vielä kotvan aikaa.

Maahanmuuttovirasto ei aio avata turvapaikanhakijoiden terveyspalveluita uudelle kilpailutukselle, vaan nykyiset sopimustuottajat, Suomen Terveystalo ja Lääkärikeskus Aava, hoitavat turvapaikanhakijoiden lääkäri-, laboratorio- ja röntgenpalvelut vuoden 2017 lokakuun loppuun saakka.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan turvapaikanhakijoiden terveydenhuollon kulut voivat tänä vuonna jopa tuplaantua 16 miljoonaan euroon aiemmin arvioidusta 8 miljoonasta euron vuosittaisesta hankintasummasta. Migrin antamassa arviossa ei ole mukana loppuvuoden 2015 hakijamäärän kasvu.

Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden kasvaneet määrät ovat kolmikertaistaneet käyntimäärät Suomen Terveystalossa alkuvuodesta. Aiemmin turvapaikanhakijoiden käynnit hoidettiin 12 yksikössä, mutta nyt vastaanottoja on jo 20 Terveystalon toimipisteessa.

– Käyntiluvut ovat nyt toista tuhatta per kuukausi koko maassa, kun alkuvuonnapuhuttiin sadoilla alkavista luvuista, kertoo Suomen Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

Hankinta pitäisi kilpailuttaa uudestaan, jos volyymi nousee 15 prosenttia

Mikko Wirén

– Isossa kuvassa tämä on mennyt ihan hyvin, mutta kyllähän tämä on vaatinut meiltä panostusta, Tuominen jatkaa.

Suomen Terveystalo tuottaa turvapaikanhakijoiden terveyspalvelut lähes koko maassa, pääkaupunkiseudulla tuottajana toimii Lääkärikeskus Aava.

Pieni sopimus kasvoi isoksi

Vastaanottokeskuksia pyörittävän terveysalan pörssiyhtiö Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirénin mukaan nykyisillä sopimustuottajilla kävi asiassa hyvä tuuri.

Käyntiluvut ovat nyt toista tuhatta per kuukausi koko maassa, kun alkuvuonna puhuttiin sadoilla alkavista luvuista

Juha Tuominen

– Tässähän kävi heillä hyvä tuuri, kun tekivät pienestä asiasta sopimuksen, mutta turvapaikanhakijoiden määrä räjähtikin käsiin.

Terveyspalveluyrityksiltä on tullut Maahanmuuttovirastoon useita kyselyitä turvapaikanhakijoiden terveyspalveluiden järjestämiskäytännöistä. Kilpailutuksen uusimista ei ole vaadittu suoraan, mutta rivien välissä asiaa on tiedusteltu.

Pihlajalinnan Wirén muistuttaa, että hankinta pitäisi kilpailuttaa uudestaan, jos volyymi muuttuu olennaisesti.

– Hankinta pitäisi kilpailuttaa uudestaan, jos volyymi nousee 15 prosenttia, mutta ei meille tulisi mieleenkään lähteä vaatimaan uutta kilpailutusta tässä tilanteessa, kun Maahanmuuttovirasto on totaalisen ylityöllistetty, Wirén sanoo.

Suomen Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen ei näe perusteita kilpailutuksen avaamiselle.

– Kilpailutuksen uudelle avaamiselle ei ole perusteita, me olimme ja olemme edelleen edullisin toimija.

– Eikä tämä ole korkeakatteista toimintaa, vaan hyvin-hyvin maltillisella hintatasolla tässä mennään, Tuominen jatkaa.

Terkka hoitaa pienet vaivat, yksityinen lääkäri isot

Turvapaikanhakijan alkutarkastuksen tekee vastaanottokeskuksen terveydenhoitaja. Yksityiset lääkärikeskukset hoitavat turvapaikanhakijoiden kiireettömät lääkärikäynnit ja vastaavat esimerkiksi kroonisesti sairaiden henkilöiden lääkesuunnitelmien tekemisestä.

Kiireellisissä sairaustapauksissa turvapaikanhakijat ohjataan hoitoon julkiselle puolelle ensiapuun eli käytännössä lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan.