Tutkijat ymmällään: Kuolleita lohia lipuu rantaan Tornionjoella – video

Tutkijat ovat vielä ymmällään siitä, mikä tappaa Tornionjoen luonnonlohia. Ruotsissa luonnonlohesta on löydettu ihokuoliosairaus UDN, mutta Suomessa taudin esiintymistä ei ole vielä varmistettu.

luonto
Kuollut kala kelluu vedessä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa uskotaan, että ihokuoliosairaus on yksi Tornionjoen luonnonlohien kuolemien aiheuttajista, mutta taustalta voi löytyä muitakin syitä.

– Lopullinen tappaja on vesihome, mutta se iskee mihin tahansa ihovaurioon. Olisi tietysti hyvä päästä selvyyteen, mikä on alla oleva tai altistava tekijä, luonnehtii erikoistutkija Perttu Koski Eviran Oulun yksiköstä.

Myös Luonnonvarakeskuksen tutkija Atso Romakkaniemi on samoilla linjoilla. Ihokuoliosairautta on Romakkaniemen mukaan tavattu jo vuosikymmenen ajan eteläisellä Itämerellä kuten Puolan meritaimenkannoissa.

– Muutamat kalastajat ovat arvioineet, että Tornionjoen nousukaloista jopa 20-30 prosentilla olisi ollut näkyviä ihovaurioita, mutta kuolleisuudesta ei ole tietoa, kertoo Romakkaniemi.

Kuolleita lohia kelluu rannassa

Tornionjokivartiset ovat joka tapauksessa huolissaan luonnonlohen kohtalosta. Esimerkiksi Pellon Lempeässä asuva Tapani Kangas myöntää, että ei ole kohdannut aikaisemmin kotijoessa moista näkyä.

Kuollut kala kelluu vedessä.
Tapani Kangas

– Kuolleita kaloja näkyy jatkuvasti ja osan niistä olen nostanut atraimella rannalle. Kuolleita kaloja oli jo vuosi sitten, mutta nyt tämä on räjähtänyt käsiin, kuvailee Tapani Kangas.

Joillakin kaloilla on puoli päätä sulanut pois.

Tapani Kangas

Samanlaiseen näkyyn on törmännyt myös Pellon Naamijoella asuva Reijo Laitamaa. Molemmat miehet esittelevät kilvan valokuvia kuolleista kaloista, joista tuoreimmat ovat pari päivää sitten otettuja.

– Kalat on erittäin sairaita ja puolittain mädänneitä. Joillakin kaloilla on puoli päätä sulanut pois, kaikki evät on tulehtuneet ja kalassa on laikkuja ihan jokapuolella. Tuho on ihan totaalinen, luettelee Kangas.

Kuollut kala
Tapani Kangas

Kuolleiden määrä on arvoitus

Tähän mennessä jokivartiset ovat raportoineet, että väylässä on satoja, jopa tuhansia kuolleita kaloja. Luonnonvarakeskuksen tutkija Atso Romakkaniemi arvioi, että kuolleita kaloja saattaa olla tuhansia mutta kymmeniin tuhansiin nouseviin määriin hän ei usko.

Eviran mukaan kuolleita kaloja on jokatapauksessa enemmän kuin vuosi sitten.

– Tänä syksynä Tornionjoella on uuttalohien voimakas kutuaikainen sairastuminen ja kuoleminen, tähdentää erikoistutkija Perttu Koski.

Kuollut kala
Tapani Kangas

Tällä hetkellä Evirassa on tutkittavana kymmenkunta Tornionjoelta peräisin olevaa lohta. Niiden kuolinsyystä saadaan tarkempia tietoja ensi viikolla, mutta näytekaloja otetaan vastaan edelleen.

Lohien kuolinsyyn selvittämistä on pitkin kesää vaikeuttanut se, että Ouluun ei ole saatu tarpeeksi hyväkuntoisia kaloja. Viranomaisten toiminta sapettaa kuitenkin Pellosta tullutta porukkaa, sillä näytekaloja ollaan oltu valmiina lähettämään jo kesäkuussa.

– Se on mukava nähdä, että viranomaisetkin on heränneet. Tutkimuskalojen vastaanotto oli aluksi erittäin kitsasta ja se jopa kiellettiin jossakin vaiheessa, mutta ykskaks pää on auennut. Uutiskynnys on näemmä nyt ylitetty ja toivottavasti saamme selvyyden tähän hommaan, painottaa Tapani Kangas.