Disneyn kadonnut elokuva esitetään ensimmäistä kertaa 87 vuoteen

British Film Instituten arkistoista löytyneen lyhytelokuvan pääosassa on Osku Kani, jonka tekijänoikeudet nuori Walt Disney menetti elokuvien levittäjälle. Tästä sisuuntuneena Disney ja animaattori Ubi Iwerks loivat Mikki Hiiren, josta tuli sarjakuvahistorian suosituin piirroshahmo.

Kuvakaappaus BFI:n nettisivuilta. Kuva: British Film Institute

Mikki Hiirtä pidetään usein ensimmäisenä Walt Disneyn luomana piirroshahmona. British Film Instituten arkistojen kätköstä löytynyt elokuva Sleigh Bells esittelee Mikin edeltäjän, pitkäkorvaisen ja reippaan Osku Kanin (Oswald the Rabbit), jonka Disney ja animaattori Ub Iwerks loivat vuonna 1927.

Kuusiminuuttinen Sleigh Bells esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1928. Sen jälkeen se unohtui British Film Instituten arkistoon, joka on maailman suurimpia elokuvakokoelmia. Kadonneen Disney –elokuvan löysi arkistosta itsenäinen tutkija, joka kävi läpi BTI -kansallisarkiston verkkokatalogia.

Elokuva on restauroitu Disneyn animaatiostudiolla ja se saa uuden maailmanensi-illan Lontoossa 12. joulukuuta 2015. Studion johtaja Andrew Millstein uskoo, että arkistosta saattaa löytyä vielä muitakin unholaan painuneita Walt Disneyn teoksia.

Osku Kanin ja Mikki Hiiren syntytarinat kietoutuvat yhteen jännittävällä tavalla. Osku Kanin luoneet Disney ja Iwerks joutuivat huijauksen kohteeksi ja menettivät suositun hahmon tekijänoikeudet elokuvien silloiselle levittäjälle. Tästä sisuuntuneena nuoret animaattorit loivat Mikki Hiiren, jonka suosio painoi pian ”ryöstön kohteeksi” joutuneen Osku Kanin unohduksiin.

Yleisö pääsee näkemään joulukuussa 87 vuotta piilossa olleen elokuvan, jonka päähenkilö muistuttaa Mikkiä ulkoisesti, mutta on luonteeltaan ilkikurisempi ja kapinallisempi. Osku Kanin kukoistuskausi jäi lopulta lyhyeksi, sillä viimeinen sen tähdittämä piirroselokuva sai ensi-illan vuonna 1938.