Hyppää sisältöön

"Hän on lapseni kummi" – koulukiusaajasta tuli kiusatun paras ystävä

Katri Lehtonen oli lapsuudessaan pahasti koulukiusattu. Rajut kiusaamiskokemukset ajoivat hänet pariin otteeseen jopa psykiatriselle osastolle. Lehtonen antoi anteeksi kiusaajalleen, joka on nykyään hänen lapsensa kummi.

Katri Lehtonen antoi pahimmalle kiusaajalleen anteeksi. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Lahtelainen Katri Lehtonen kertoo erottuneensa joukosta ensimmäisistä kouluvuosistaan lähtien. Hän oli pään verran muita lapsia pidempi ja muutenkin ronskimpi. 

Lisäksi hän tykkäsi jo lapsena pukeutua valtavirrasta poiketen.

Minua hakattiin ja potkittiin päivittäin.

Katri Lehtonen

Muuta ei tarvittu.

– Ekoilla koululuokilla koin väkivaltaa. Minua hakattiin ja potkittiin päivittäin. Saatoin istua pulpetissani, kun joku käveli takaapäin ja löi täysillä takaraivoon, Lehtonen kertoo.

Yläasteella tilanne paheni entisestään.

– Seitsemännelle luokalle lähdin niin, että sain tappouhkauksia ja minut hakattiinkin melko pahasti. Lisäksi oli henkistä väkivaltaa ja pelkotiloja.

Vuosia jatkunut henkinen ja fyysinen väkivalta sai nuoren mielen järkkymään. Lehtonen ajautui parikymppisenä useaan otteeseen psykiatriselle osastolle.

Hän kertoo itsetuntonsa olleen palasina.

Kolmenkympin kriisi ja törkyviestit netissä toivat muistot pintaan

Kouluaikojen jälkeen tilanne helpottui. Kiusaaminen loppui, eivätkä kipeät kokemukset pyörineet aktiivisesti nuoren naisen mielessä.

Lehtosen mukaan käsittelemättömiä traumoja ei kuitenkaan päässyt karkuun loputtomasti.

Huomasin, että olin taas vahvasti kiinni kipeissä muistoissa.

Katri Lehtonen

– Alkuun yritin kovasti unohtaa, ja se onnistuikin vuosikausiksi. Vuosi sitten elämässäni tapahtui kuitenkin muutoksia, kun aloin ehkä tiedostamattani summailla kolmikymppisen itseni elämää yhteen. Huomasin, että olin taas vahvasti kiinni kipeissä muistoissa.

Kolmenkympin kriisi saattoi Lehtosen mukaan palauttaa käsittelemättömät muistot pintaan. Samaan aikaan hän joutui uudestaan kiusatuksi.

Mallisivuille satoi törkyä

Lehtonen lähti vuosi sitten toteuttamaan yhtä pitkäaikaista unelmaansa. Hän kertoo salaa haaveilleensa mallintöistä, mutta vasta viime syksynä hän uskaltautui kameran eteen.

Silloin hänestä otettiin ensimmäiset mallikuvat.

– Avasin omat mallisivut, ja sinne alkoi sadella törkyä. Se repi aika tehokkaasti auki menneisyyden haavoja. Tuli elävästi mieleen muistot yläasteelta, kun minusta kirjoiteltiin törkyä seiniin ja pöytiin.

Nettisivuille sadelleissa törkyviesteissä Lehtosen ulkonäköä arvosteltiin rajuinkin sanankääntein.

– Ihmettelin, alkaako minulla pää seota, kun muistot melkein parinkymmenen vuoden takaa hiipivät elävinä mieleen.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Kiusaajasta tuli paras ystävä

Nykyään Lehtoselle kuuluu hyvää. Hän on kahden lapsen onnellinen äiti ja sujut kiusaamiskokemustensa kanssa.

– Olen pistänyt pääni kuntoon ja löytänyt eheyden itseni kanssa. Hyväksyin menneet ja päätin mennä elämässäni eteenpäin. Olen käynyt kovan koulun itseni kanssa käsitellessäni kiusaamiskokemuksia pois.

Katkeruus kiusaajia kohtaan ei vie asioissa eteenpäin.

Katri Lehtonen

Yksi pahimmista nuoruusvuosien kiusaajista oli Lehtosta pari vuotta vanhempi tyttö, joka otti hänet yläasteella silmätikukseen.

Yllättäen, sattumusten kautta kiusattu ja kiusaaja ajautuivat kuitenkin viettämään nuoruusvuosina aikaa yhdessä. Kiusaaminen muuttui ystävyydeksi, ja Lehtosen kokema katkeruus hälveni.

– Katkeruus kiusaajia kohtaan ei vie asioissa eteenpäin. Uskon, että asiat pitää selvittää, jotta niistä pääsee yli.

Yläasteaikojen pahimmasta kiusaajasta tuli Lehtosen tyttären kummi.

– Tämä ihminen on neljävuotiaan lapseni kummi ja aivan äärettömän tärkeä ihminen muutenkin, vaikka pelkäsin häntä ihan älyttömästi silloin aikoinaan.

Anteeksiantaminen kävi puolivahingossa

Menneisyyteen on Lehtosen mukaan todella helppoa jäädä jumiin. Hän kertoo antaneensa omalle kiusaajalleen anteeksi lähes vahingossa ystävyyden myötä.

Tällä hetkellä Lehtonen työskentelee vapaaehtoisena koulukiusaamisen vastaista työtä tekevässäValopilkussa (siirryt toiseen palveluun)kokemusasiantuntijana.

Anteeksiantaminen on ehdottoman tärkeää.

Katri Lehtonen

Kiusattuja kohdatessaan hän on pistänyt merkille, että ihmisillä on taipumus laittaa nykyelämäänsä menneisyyden piikkiin. Omaa käyttäytymistä selitellään helposti sillä, että ”olen kiusattu, siksi käyttäydyn näin.”

Yksi tapa päästä eteenpäin on anteeksiantaminen, sanoo Lehtonen.

– Totta kai asiat pitää käsitellä pois, mutta anteeksiantaminen on ehdottoman tärkeää. Oma kokemukseni ainakin on, että en olisi näin selväjärkisenä selviytynyt tähän asti, jos en olisi osannut antaa kiusaajilleni anteeksi.