1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Filippiinit tutkii kiristystapauksia Manilan lentokentällä – virkailijat kätkivät luoteja matkatavaroihin

Lentokentän työntekijöiden epäillään piilottaneen ammuksia matkustajien tavaroihin ja vaatineen heiltä lahjuksia, jotta laittomista löydöistä ei tehtäisi ilmoitusta.

Filippiinien hallitus ilmoitti keskiviikkona tutkivansa väitettyjä kiristystapauksia, joissa Manilan lentokentän turvallisuushenkilöstön epäillään kätkeneen luoteja matkustajien matkatavaroihin ja kiristäneen heiltä rahaa.

Filippiiniläisten viestinten mukaan yksi kiristyksen uhriksi joutuneista on yhdysvaltalainen lähetystyöntekijä, joka väittää, että hänen matkatavaroihinsa oli kätketty luoti Manilan lentokentällä.

Turvallisuusvirkailijat vaativat mieheltä 30 000 peson eli noin 640 dollarin lahjusta, jotta laittomasta ammuksen hallussapidosta ei tehtäisi ilmoitusta. Mies kieltäytyi maksamasta ja sai rikossyytteen. Myöhemmin hänet vapautettiin takuita vastaan.

Filippiineillä ammusten hallussapidosta voi saada 6–12 vuotta vankeutta. Yhdysvaltain suurlähetystö on kieltäytynyt kommentoimasta lähetystyöntekijän tapausta.

Liikenneministeri Joseph Emilio Abayan mukaan kiristystoiminnan laajuutta on liioiteltu. Hän kuitenkin vahvistaa, että kahta lentokentän työntekijää epäillään kiristysyrityksistä.

Paikallisten tiedotusvälineiden uutisoimat kiristystapaukset ovat saaneet YK:n varoittamaan työntekijöitään mahdollisista riskeistä. Filippiinien viranomaiset ovat asentaneet lisää valvontakameroita Manilan lentokentän terminaaleihin kohun takia.