Kaikki homekoulut kerätään ensi kertaa kartalle – Yle ja Helsingin yliopisto lähestyvät rehtoreita

Yle, Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos keräävät tietoa home-, kosteus- ja sisäilmaongelmaisista peruskouluista. Tarkoitus on kartoittaa ongelman laajuus Suomessa ensimmäistä kertaa tällä tarkkuudella.

Kotimaa
Kuvassa näkymä luokkahuoneeseen jonka sivuseinä on purettu.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Kosteus- ja homeongelmat koskevat jopa sataatuhatta peruskoululaista tai lukiolaista. Työterveyslaitos arvioi määrän pari vuotta sitten eduskunnan pyynnöstä.

Eduskunnalle tehdyn raportin mukaan 12-18 prosenttia koulujen ja päiväkotien rakennuskannasta on vaurioitunutta. Tutkimusten mukaan lapsen riski sairastua astmaan on kosteusvaurioisissa tiloissa nelinkertainen terveisiin tiloihin verrattuna.

Homekouluista on puhuttu vuosikausia. Kenelläkään ​ei ​silti ole tarkkaa listausta tai karttaa siitä, missä ne sijaitsevat.

Yle, Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos ryhtyvätkin nyt keräämään tietoa Suomen rehtoreilta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ lähettää kyselyn peruskoulujen rehtoreille lähiaikoina.

– Tarkoitus on hakea tietoa ja kokemuksia, joita rehtoreilla on koulujensa kosteusvaurioista. Kokemusten vaihtaminen on olennaista. Millaisia ratkaisukeinoja on onnistuttu löytämään? Toivon, että löytyy parhaat käytännöt -ratkaisuja ja samalla kannustetaan kaikkia kuntia ryhtymään toimiin tilanteen korjaamiseksi, sanoo Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen professori Kari Reijula.

Reijula on tutkinut kosteus- ja homeongelmia vuosikymmeniä ja on alalla maan johtava asiantuntija.

En muista, että missään päin maailmaa olisi sisäilma-asioissa tehty tällaista yhteistyötä valtakunnallisen median ja tutkimuslaitosten välillä. -Kari Reijula

– En muista, että missään päin maailmaa olisi sisäilma-asioissa tehty tällaista yhteistyötä valtakunnallisen median ja tutkimuslaitosten välillä. Tämä on huikea juttu! On erittäin tärkeää, että media ja yliopistotutkijat voivat tehdä yhteistyötä ongelman kartoittamiseksi ja ratkomiseksi, Reijula korostaa.

Tarkoitus on saada aikaan kartta, jossa näkyvät Suomen kosteus-, home- tai sisäilmaongelmista kärsivät peruskoulut. Vastaukset tullaan julkaisemaan kootusti ​Yle Uutisten verkkosivuilla. Kartasta tulevat näkyviin jokaisen koulun vastaukset liitteineen. Tietoja kerätään paitsi ongelmakouluista, myös sisäilmaltaan ongelmattomista kouluista.

– Jokaisen rehtorin etu on ottaa haaste vastaan, vastata kyselyyn ja arvioida tilanne omassa koulussaan, kehottaa professori Reijula.

Yle tekee uutis- ja ajankohtaisjuttuja syntyvästä aineistosta. Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos aikovat hyödyntää materiaalia tieteellisissä hankkeissaan.

TV1:n A-studio käsittelee home- ja kosteusvaurioisia kouluja lähetyksessään klo 21.05.