Ensimmäiset puut kaatuvat Savilahdessa – tästä alkaa Kuopion lähivuosien tärkein rakennusprojekti

Pian Kuopion entisen asevarikon alue näyttää hyvin erilaisilta, kun sen puustoa harvennetaan ja rakennuksia puretaan. Sieltä käynnistyy Kuopion kaupungin suurhanke, uuden kaupunginosan rakentaminen.

Savilahti, Kuopio
Kuopion kaupunki on aloittanut Savilahteen tulevan uuden asuin- ja työpaikka-alueen valmistelevat työt.
Minna Keinänen / Yle

Kookas kuusi kaatuu rytinällä Kuopion Savilahdessa entisen asevarikon alueella. Ääni kertoo siitä, että Kuopion kaupunki on aloittanut Savilahteen tulevan uuden asuin- ja työpaikka-alueen valmistelevat työt.

Kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiaisen mukaan työt aloitetaan puiden harvennuksella, koska osin huonokuntoiselle metsälle ei ole tehty pitkään aikaan mitään. Puustoa kaadetaan yhteensä noin tuhat kuutiota.

– Täällä on osin jopa vaarallisia puita. Samalla pyritään parantamaan tänne jätettävien puiden olosuhteita tulevaa rakentamista ajatellen. Isompia harvennuksia tehdään niin, että saadaan maisema näkymään luolastojen edustalla olevalta terassilta alas ja toisin päin alhaalta ylös, Jauhiainen kertoo.

Ihmisten määrä tuplaantuu

Kuopion Savilahteen suunnitellaan uutta asuin-, opiskelu- ja työpaikkakeskittymää yliopiston, Technopoliksen ja Neulamäen kainaloon. Kuopion kaupungille kyse on lähivuosien tärkeimmästä suunnittelu- ja rakennuskohteesta.

Yksi keskeinen tavoite on, että alue saataisiin kytkettyä muihin ulkoilualueisiin.

Antti Niskanen

– Tässä jatkuu samantyyppinen strategia kuin Saaristokaupungissa eli Kuopio kasvaa kohti keskustaa. Savilahden sijainti keskustan kyljessä on aivan loistava, se avaa kestäviä täydennysrakentamisen vaihtoehtoja, projektijohtaja Antti Niskanen toteaa.

Tarkoituksena hänen mukaansa on, että alueen toimijoiden määrä lähes tuplaantuisi. Vuonna 2030 alueella asuisi, työskentelisi ja opiskelisi 34 000 ihmistä, niin että uusia asukkaita olisi noin 6 000, uusia opiskelijoita samoin noin 6 000 ja uusia työpaikkoja noin 3 000.

Suurin haaste liikenne

Kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö Mari Piipposen mukaan ihmismäärien kasvu aiheuttaa painetta erityisesti liikenteelle. Kuopion kaupunki suunnittelee uutta yhdyskatua Savilahden alueelle. Se on nimetty Tekniikkakaduksi ja se yhdistää Neulamäentien ja Neulaniementien.

– Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen olosuhteita pyritään parantamaan niin, että Savilahteen olisi houkuttelevaa tulla muillakin tavoin kuin omalla autolla. Näin autoistumista pystyttäisiin hillitsemään ja samalla luonto ja kestävä kehitys tulisivat huomioiduiksi, Piipponen sanoo.

Keskustan läheisyyden lisäksi luonto tekee Savilahdesta houkuttelevan asuinpaikan. Tätä puolta ei alueen rakentamisessa unohdeta, Niskanen lupaa.

– Vaikka tänne tulee paljon rakentamista, tarkoituksena on jättää tänne myös lähivirkistysalueita. Yksi keskeinen tavoite on, että alue saataisiin kytkettyä muihin ulkoilualueisiin esimerkiksi Puijoon ja Neulaniemeen.

Lepakkojen talo jätettiin rauhaan

Puiden harvennus Savilahdessa kestää pari viikkoa, minkä jälkeen alkaa varikkoalueen huonokuntoisten rakennusten purkaminen. Purettavia rakennuksia on 20. Yksi rakennus jätettiin purkamatta sen vuoksi, että sen todettiin olevan lepakkojen lisääntymis- ja levähdyspaikka.

– Harvinaista lampisiippaa ei täällä havaittu, Jauhiainen kertoo.

Ensi kesänä tehdään laajempi selvitys, jossa kartoitetaan Savilahden asuinalueeksi suunniteltujen muiden alueiden lepakkolajisto.

Alueen kunnallistekniikan rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2017 ja uudisrakennusten vuonna 2018.

– Tämä edellyttää tietysti asemakaavojen laatimista, Jauhiainen huomauttaa.

Alueen osayleiskaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa. Se ei ole vielä lainvoimainen, koska asiasta on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.