1. yle.fi
  2. Uutiset

Isien kapina: Miksi vain kolme meistä palkitaan?

Isät lasten asialla -yhdistys haluaisi, että ansioituneille isille annettaisiin yhtäläinen tunnustus kuin Valkoisen Ruusun Ritarikunnan mitalin saaville äideille. Arvostetaanko äitejä enemmän kuin isiä?

Kotimaan uutiset
Vanhemmuutta on rajoitettu jo aiemmin Kiinassa. Lienee epätodennäköistä, että lapsien teko kiellettäisiin lailla, vaikka maapallo ylikansoittuisikin. Kuvassa vauvan käsi aikuisen kädessä.
Vanhemmuutta on rajoitettu jo aiemmin Kiinassa. Lienee epätodennäköistä, että lapsien teko kiellettäisiin lailla, vaikka maapallo ylikansoittuisikin.Jyrki Lyytikkä / Yle

Vanhempien yhdenvertaisuutta ajava järjestö haluaisi isien palkitsemisesta näkyvämpää.

Isät lasten asialla -yhdistys on kirjelmöinyt sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikköön sekä Tasavallan presidentille ja ritarikunnille siitä, miksi ansioituneiden äitien vuosittainen palkitseminen tehdään niin paljon laajamittaisemmin kuin ansioituneiden isien.

Vuoden isänä palkitaan kolme miestä, joita STM:lle ehdottaa palkittavaksi Väestöliitto. Äitienpäivänä palkitaan yli 30 äitiä tasavallan presidentin myöntämän Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein laajalti tunnetussa seremoniassa.

– Halusimme kysyä, miksi tässä on niin suuri ero, selittää Isät lasten asialla -järjestön hallituksen jäsen Juha Järä.

Järä kertoo, ettei tarkoitus ole vähätellä äitien palkitsemista tai ajaa sen lopettamista, vaan toiveissa on tasavertaisempi tunnustus.

– Kyse on siitä, minkälainen signaali tässä lähetetään vaikkapa nuorille lapsille ja perheille vanhemmuuden merkityksestä.

Sen lisäksi, että isiä palkitaan määrällisesti vähemmän kuin äitejä, äitien palkitsemisessa taustalla on vankempi organisaatio ja mukana ovat muun muassa aluehallintovirastot.

Järän mukaan eroa on selitetty aiemmin muun muassa sillä, että äitien palkitseminen on vakiintunut käytäntö ja että tavalla on pitkä historiallinen tausta. Hänen mielestään perusteet kuitenkin ontuvat nykyaikana ja hän arvioi, että kyse on enemmänkin tahdosta.

Isät lasten asialla ei ole saanut virallisilta tahoilta vastausta kysymyksiinsä palkitsemiskäytännöistä ja mahdollisista toimista niiden muuttamiseksi. Tämän vuoden isät palkittiin tiistaina (siirryt toiseen palveluun).

Arvostetaanko äitejä enemmän kuin isiä? Pitäisikö tähän saada muutos?

Kuinka iso hoito- ja kasvatusvastuu isällä on sinun perheessäsi?

Millaisia kokemuksia sinulla on isien kohtelusta esimerkiksi neuvolassa?

Osallistu keskusteluun!

Lue seuraavaksi