Venäläisten piti päästä eroon kommunistisesta perinteestä – keksittiin uusi juhlapäivä

Marsseilla ympäri Venäjää ylistetään tänään sekä yhtenäisyyttä että venäläisyyttä. Moni ei tiedä, miten juhlia vapaapäivää, jota on vietetty tässä muodossa vasta kymmenen vuotta. Perinteitä sillä on neljänsadan vuoden takaa.

Yle maailmalla: Moskova
Kansallisen yhtenäisyyden päivän marssijoita Moskovan keskustassa.
Kansallisen yhtenäisyyden päivä 4. marraskuuta on Venäjällä vapaapäivä. Moskovan ydinkeskustassa päivää juhlisti lippukulkue. Monille päivä on lähinnä vapaapäivä keskellä marraskuun arkea.

Venäjällä moni nukkui pitkään tänä aamuna. Ylimääräinen vapaapäivä keskellä viikkoa marraskuun pimeydessä on tervetullut, vaikka ei ihan tietäisikään miten viettää tätä päivää.

Moskovan ydinkeskustassa järjestettiin marssi, johon muiden muassa osallistui opiskelijoita eri yliopistoilta ja julkisen sektorin työntekijöitä. Marssi aloitettiin hiljaisella hetkellä lauantain lento-onnettomuudessa kuolleiden muistoksi.

Kansallisen yhtenäisyyden päivän marssijoita Moskovan keskustassa.
Kansallisen yhtenäisyyden päivän marssijoita Moskovan keskustassa.Kerstin Kronvall / Yle

Marssijat kulkivat iloisesti jutellen, jotkut laulaen. Lopuksi väki kokoontui kuuntelemaan konserttia.

Vastaavia tapahtumia järjestettiin ympäri Venäjää. Ainakin Moskovassa oli myös nationalistinen marssi joka kulki kaukana keskustasta.

Yhden kielletyn äärikansallismielisen ryhmän johtaja Dmitri Demuškin vangittiin tiistaina eikä siten voinut johtaa joukkojaan marssissa. Demuškin itse pitää vangitsemista poliittisena tekona.

Uusi juhlapäivä korvasi kommunistijuhlan

Kansallisen yhtenäisyyden päivä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2005. Juhlapäivä keksittiin, kun haluttiin päästä eroon kommunistisesta lokakuun vallankumouksen päivästä. Sitä oli vietetty 7. marraskuuta. Sopivaksi uudeksi juhlapäiväksi löydettiin 4. marraskuuta.

Jo keisariajan Venäjällä 4. marraskuuta oli juhlapäivä. Se on päivä, jolloin venäläiset karkottivat puolalais-liettualaiset valloittajat Moskovasta vuonna 1612.

Sankarit, jotka johtivat silloisia taisteluja, olivat nimiltään Kuzma Minin ja Dmitri Požarski. Heidän patsaansa seisoo Punaisella torilla.

Joukko nuoria ihmisiä osallistuu kansallisen yhtenäisyyden päivän juhlamarssiin Moskovan ydinkeskustassa Tverskaja-kadulla. Nuoret kantavat yliopistojensa lippuja ja Venäjän väreissä olevia ilmapalloja.
Lippumarssiin pitkin Tverskaja-katua osallistui muun muassa yliopisto-opiskelijoita.Kerstin Kronvall / Yle

Ei täysin yhtenäinen kansa

Vaikka on tarkoitus juhlia nimenomaan kansallista yhtenäisyyttä, jotkut kansallismieliset liikkeet ovat käyttäneet tätä päivää korostaakseen etnisen venäläisyyden ylivoimaa muihin kansalaisryhmiin verrattuna.

Mustaan univormuun pukeutunut mies kantaa lippua marssivan väkijoukon edessä Moskovan lähiössä. Marssijat kantavat julistetta, johon on kuvattu muun muassa Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II ja valkoisen armeijan kenraaleita. Tien molemmilla laidoilla poliisit vahtivat tilannetta. Taustalla näkyy korkeita asuinkerrostaloja.
Nationalistit kokoontuivat vuosittaiselle "venäläiselle marssille". Erilaisia äärikansallismielisiä ryhmiä kerännyt mielenilmaus järjestettiin kaukana Moskovan keskustasta, tässä kuljetaan Pokrovskoje-Štresnevon alueella.Maxim Shipenkov / EPA

Kaikki eivät myöskään tiedä, miksi juuri tämä päivä on vapaapäivä. Jotkut uskovat, että kyseessä on uskonnollinen juhla.

– Emme juhli tänään, olemme muslimeja, sanoi nuori mies.

Toisille on tärkeää alleviivata kansojen välistä ystävyyttä. Galina Aleksandrovna kertoo, että hän on venäläinen ja hänen miehensä moldovalainen, eikä kansallisuus mitenkään vaikeuta heidän yhteiselämäänsä.

– Tyttärenpoikani luokalla on sekä armenialaisia että azereja, hekin ovat kaikki ystäviä keskenään, Galina sanoo.