Sekasyöjän tie vegaaniksi käy helpommin tuutorin kanssa

Haluaisitko kokeilla kasvissyöntiä, mutta emmit oikeaa tapaa tehdä muutoksia ruokavalioosi? Mitäpä, jos pyytäisit avuksi vegaanituutorin? Niin ovat tehneet Suomessa jo monet.

Kotimaa
Vihanneksia torilla.
Anna Hämäläinen / Yle

Lähiaikojen uutiset lihateollisuudesta ovat saaneet monet pohtimaan lihan syömisen vähentämistä tai lopettamista kokonaan. Sekaruokaan tottuneet ihmiset etsivät nyt kaikkialta tietoa siitä, mitä liharuoan tilalla voisi syödä.

Ensiaskeleet kasvispainotteisemmalla tiellä voi ottaa huomattavasti huolettomammin, jos rinnalla kulkee oma tuutori. Kymmenien vegaanituutoreiden joukko opastaa jo isoa joukkoa suomalaisia, jotka haluavat kokeilla vegaanista elämäntapaa.

Jos siis vaikkapa ruokakaupassa mietityttää, mitä lihan sijaan ostaisi tai millaisia lihattomia ruokia tekisi, neuvoa voi pyytää omalta nimikkovegaanituutorilta. Ohjeita voi saada sähköpostilla, puhelimitse tai vaikka kasvotusten.

Tarvitteassa olen tehnyt tuutoroitavien kanssa niin, että olen laittanut kuvauksen siitä, mitä itse olen päivän aikana syönyt.

Maija Ikonen, vegaanituutori

– Kaikki lähtee tuutoroitavan tarpeesta, painottaa vegaanituutori Maija Ikonen.

Vaikka tietoa on paljon tarjolla esimerkiksi netissä, niin Ikosen mukaan monet kaipaavat myös henkilökohtaista opastusta.

– Tarvittaessa olen tehnyt tuutoroitavien kanssa esimerkiksi niin, että olen laittanut kuvauksen siitä, mitä itse olen päivän aikana syönyt. Siitä saa samalla vinkkejä päivään ja reseptejä, sanoo Ikonen.

Yleensä vegaanihaasteen (siirryt toiseen palveluun) kampanja-aika on tammikuussa. Mutta nyt on taas Maija Ikoselle tullut sähköpostiin tavallista enemmän pyyntöjä tuutoroinnista. Lähiaikojen uutiset esimerkiksi teurastamoista ja eläintiloilta ovat saaneet ihmiset kyselemään kasvisruoasta. Tällä hetkellä Ikosella tuutoroitavia on kymmenisen kappaletta.

”Monella on kuva, että puutostilat väijyvät kasvissyöjää”

Yleisimmät kysymykset, joita vegaanituutorilta kysytään, liittyvät proteiiniin, vitamiineihin ja hivenaineisiin.

Monella ihmisellä on se kuva, että kasvisruokailijan täytyy kauheasti syödä purkista vitamiineja ja että kasvissyöjää väijyy koko ajan riski puutostiloista.

Maija Ikonen, vegaanituutori

– Mistä saa proteiinia? Se on yksi kysymys johon nykyään saa vastata. Sitten on aika paljon sellaisia peruskysymyksiä kuten esimerkiksi, tarvitseeko syödä jotenkin enemmän kuin sekaruokaillessa, kertoo Maija Ikonen.

Paljon kysellään myös vitamiineista ja hivenaineista.

– Monella ihmisellä on se kuva, että kasvisruokailijan täytyy kauheasti syödä purkista vitamiineja ja että kasvissyöjää väijyy koko ajan riski puutostiloista, sanoo Ikonen.