Hyppää sisältöön

Aarnio: Sain liikemieheltä 447 000 euroa käteisenä

Jari Aarnion mukaan suomalainen liikemies oli maksanut hänelle vuosien varrella tehdystä turvallisuuskonsultoinnista. Liikemies kuoli vuonna 2002.

Jari Aarnio Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jari Aarnio valotti keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessä epäselvänä pidettyjä käteisvarojaan. Hän kertoi saaneensa nyt jo edesmenneeltä suomalaisliikemieheltä käteisenä kassissa 447 000 euroa palkkioksi avustaan. Liikemies kuoli vuonna 2002.

Aarnio kertoi tutustuneensa mieheen 1980-luvulla tutkiessaan paritus- ja peliluolajuttuja.

– Hänellä oli kansainvälistä liiketoimintaa paljon ja hän pyysi minulta turvallisuuteen liittyviä neuvoja.

Liikemiehellä oli bisneksiä paljon etenkin Venäjällä ja Virossa. Hän oli Aarnion mukaan äärettömän varakas ja hänestä puhuttiin miljonäärinä.

– Kun hän sairastui, ajauduttiin tilanteeseen,että hän kertoi nyt olevan aika panna tilit selviksi. Kaikki tapahtui yksinomaan hänen ajatusmallinsa mukaan. Minulla ei ollut mitään sanottavaa, koska hän halusi tehdä asiat tietyllä tavalla omien varojensa kanssa.

Aarnio kertoi oikeudessa, että ei ollut halunnut palkkaa vuosien varrella aiemmin. Liikemies oli sijoittanut palkkioksi ajattelemansa varat ja hän halusi ennen kuolemaansa Aarnion mukaan maksaa palkan tehdystä turvallisuuskonsultoinnista.

Aarnion mukaan hän ei toiminut suhteessa poliisina vaan auttoi yksityishenkilönä ystäväänsä. Suhde oli tarkoitus salata ikuisiksi ajoiksi. Liikemies oli mukana prostituutiobisneksessä.

– Miksi et ole kertonut tästä aiemmin, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi oikeudessa.

Aarnio sanoi, ettei kertonut rahoista, koska ne eivät hänen mielestään liity mitenkään käynnissä olevaan huumerikostutkintaan.

Aarniota syytetään raskaista huumerikoksista ja syyttäjän mukaan epäselvä käteinen oli peräisin huumebisneksistä. Aarnio on kiistänyt syytteet.

Selvitystä odotettu pitkään

Aarnion selvitystä epäselvästä käteisestä on odotettu jo kahden vuoden ajan. Käteinen on koko oikeudenkäynnissä erittäin keskeisessä roolissa. Aarniota kuultiin ensin miljonäärin rahoista suljetuin ovin, mutta käräjäoikeus päätyi siihen, ettei asiassa ole mitään salattavaa.

Miksi Aarnio ei vienyt rahoja pankkiin tai ilmoittanut niistä verottajalle? Aarnion mukaan pankit oli todettu epäluotettaviksi eikä verottajalle voinut raḧasta kertoa, koska suhde liikemieheen oli pyhästi luvattu pitää salassa “maailman tappiin” saakka.

– Mun mielestä tässä ei ole mitään laitonta rahaa olemassa, sanoi Aarnio.

Aarnion mukaan liikemies oli hankkinut rahat laillisesti ja laillisesti antanut ne hänelle. Aarnio ei koe olleensa mukana parittajana tai paritusbisneksessä.

Aarnio kertoi oikeudessa konsultoineensa liikemiestä, missä kauppoja kannattaa tehdä ja millä tavalla. Lisäksi hän teki käytännön tapaamisten varmistelua, jotta ne sujuisivat liikemiehen kannalta hyvin.

Aarnio esimerkiksi turvasi tilanteita, kun miljonääri tapasi arabiliikemiehiä, jotka olivat kiinnostuneita eliittiprostituoiduista.

Rahat Aarnio säilöi kassakaappiin ja “toiseen turvalliseen paikkaan”. Käteinen on Aarnion mukaan nyt kulutettu. Hän ei pystynyt oikeudessa erittelemään, mihin kaikkeen raha on kulunut. Käteinen oli Aarnion mukaan pääsääntöisesti isoja seteleitä, siistejä rahoja ja myös käytössä olleita rahoja.

Käteinen kukkapenkissä lavastus?

Viime vuonna tutkijat kaivoivat kotietsinnällä Aarnion rakenteilla olevan Porvoon-talon kukkapenkistä 64 800 euroa. Aarnion mukaan tämä oli lavastus eivätkä rahat ole hänen.

– Se on iso tontti mutta rahat löytyivät välittömästi. Sattumaako? Aarnio kyseli oikeudessa.

Aarnion mukaan lopputulema on se, että rahoissa ei ole hänen sormenjälkiään eikä dna:ta.

– Mikään ei osoita että rahat olisivat mun. Kaikki muistavat, kun tämä poikkeuksellinen ralli alkoi, tontistani ja talostani oli kuvia kaikissa tiedotusvälineissä. Kaikki alamaailmassa viimeistään tuolloin ovat tienneet, missä on Aarnion tontti.

Aarnion mukaan hänen Porvoon-naapurinsa olivat tehneet havaintoja tontilla liikkuneesta porukasta, joka ei ole ollut toimittajia eikä poliiseja.

– Joku sälli on ollut hyvin epämääräiseen aikaan siellä. Tullut tontilta laukku mukana ja Helsingin taksi odottanut.

Porvoon tontille tehtiin ensimmäinen kotietsintä loppuvuodesta 2013, kun Aarnio oli otettu juuri kiinni.

– Mullat olivat pinnassa, sähköjohdot levällään ja puut juuri istutettu. Rahakoira oli paikalla, kun poliisi oli etsinnällä. Kuvien perusteella rahakätkö pitäisi olla näkösällä, sanoi Aarnio.

Aarnio pyysi tämän jälkeen alaisiaan levittämään kuorikatetta kukkapenkkiin.

– Oli huoli, että kasvit menee piloille. Sanoin, että jos voisitte laittaa kondikseen ja levittää kuorikatetta suojaksi pakkaselta. Jos pinnassa olisi ollut rahakätkö, miksi en olisi sanonut, että hae ämpäri pois.

Jutun käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina.

.
.