Auto on yhä korkealla suomalaisten haavelistalla – menopelin etsintä alkaa netistä

Epävarmasta taloustilanteesta huolimatta auton hankinta pysyy suomalaisten haavelistan kärkipäässä. Sähkö- ja hybridiautot kiinnostavat yhä useampaa autoilijaa.

talous
Grafiikka, jossa luvut kertovat, että autonhankinta käynnistyy verkossa.
Yle Uutisgrafiikka

Danske Bankin Taloustutkimuksella vuosittain teettämässä tutkimuksessa kysyttiin 1 173 suomalaisen autoilijan unelmia ja niiden toteuttamista.

Vastaajista 87 prosenttia sanoo hakevansa tietoa ostettavasta autosta netistä ja vain kolmetoista prosenttia ei hae tietoa verkosta.

Netissä eniten kiinnostavat hinta- ja mallikohtaiset tiedot, jonka jälkeen haarukointia ryhdytään tarkentamaan. Kulutus- ja päästötietojen lisäksi netistä haetaan käyttäjien kokemuksia.

Jo viidennes autoilijoista haluaa hakea rahoituksen netistä ennen autokauppaan menemistä.

Matkustelu unelmalistan ykkönen – autot viidentenä

Vaikka suomalaisten unelmointi erilaisten haaveiden toteuttamisesta on vähentynyt dramaattisesti viime vuodesta, autohaaveet pysyvät yhä tiukasti mielissä.

Autohaaveet nousivat autoilijoiden toivelistalla viidenneksi. Ne jättivät taakseen viime vuonna edellä olleet kodin hankinnat.

Vastaajien ykkösunelmana on matkustelu. Autoja ennen tulevat vielä terveyden parantamiseen, varallisuuden kasvattamiseen ja asunnon remontointiin liittyvät haaveet.

Auton jälkeen haaveillaan kodin viihde-elektroniikasta, kalusteista, omasta asunnosta ja sapatti- tai vuorotteluvapaasta.

Auto ostetaan tarpeeseen

Tutkimuksen perusteella autot ostetaan todelliseen tarpeeseen. Taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä pitää valintakriteerinään puolet vastaajista.

Suomalaisista 27% ostaa uuden ja 69% ostaa käytetyn auton.

Ensi sijassa suomalaiset ostavat autonsa nykyisen auton vanhenemisen tai huonon kunnon takia. Lähes 70 prosenttia arvelee päätyvänsä käytettyyn autoon.

Vastaajista 17 prosenttia sanoo hankkivansa seuraavaksi todennäköisesti sähkö-, hybridi- tai kaasuauton. Valtaosa eli lähes 90 prosenttia haluaa ajaa jatkossakin omalla tai työsuhdeautolla, mutta kimppakyyditkin alkavat kiinnostaa.

Autoilevista naisista 16 prosenttia ja toisaalta alle 36-vuotiaista joka viides arvioi ajavansa viiden vuoden kuluttua jollakin muulla kuin omistusautolla. Kiinnostusta on kimppa-autoiluun, auton vuokraamiseen ja jäsenyyteen autopoolissa.